Een woning verkopen met een slechte EPC-waarde

Een woning verkopen met een slechte EPC-waarde

4 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Maar wat als je een woning te koop zet die toch niet zo zuinig is?

Kandidaat-kopers zijn nog meer als vroeger op zoek naar een energiezuinige woning door de enorme stijging van de energieprijzen. Het maakt van de EPC-score één van de belangrijkste criteria tijdens bezoeken. Als je woning een mindere EPC heeft, zal je dus goed moeten nadenken over de beste oplossing wanneer je deze te koop zet.

De EPC is cruciaal voor kandidaat-kopers

Het afleveren van het EPC-certificaat is verplicht bij de verkoop van een woning. Dit certificaat stelt de kopers in staat om kennis te nemen van het energieverbruik in de betrokken woning. Het dient dus ook om verschillende huizen en appartementen met elkaar te vergelijken. Omwille van de huidige klimaat rond energie en zuinig wonen is de energieprestatie van een woning een almaar belangrijker criterium voor kandidaat-kopers geworden.

Even een kanttekening: een pand met een slechte EPC-score is niet noodzakelijk louter synoniem voor slechte energieprestaties. Soms kan het ontbreken van bepaalde documenten een lagere EPC-score opleveren. Goed voorbereid zijn is de boodschap.

Zal mijn woning met slechte EPC in waarde dalen?

Het antwoord is hier jammer genoeg positief. Nu al zijn woningen met lagere scores tot €160.000 minder waard dan die met de hoogste scores. De vraagkant (kandidaat-kopers) houdt rekening met toekomstige kosten, zoals een ingrijpende energetische renovatie, bij het maken van een bod.

Naast een lagere prijs is het ook moeilijker geworden om dit soort panden te verkopen. Dat komt omdat ze minder belangstelling opwekken. Minder belangstelling zorgt voor minder bezoeken en dat betekent op zijn beurt dat er meer onderhandelingsmarge is voor de kandidaat-kopers.

Welke strategie moet je hanteren bij het verkopen van een woning met lage EPC score?

Betekent dit dat je als verkoper eigenlijk maar één optie hebt, namelijk je woning zo snel mogelijk verkopen? Wel, niet altijd. We overlopen even de opties:

Moet je een woning met slechte EPC zelf renoveren?

Sommige eigenaars kiezen ervoor om zelf grondige renovatiewerken uit te voeren om de energieprestaties van hun vastgoed te verbeteren. Ze wonen dan zelf nog een paar jaar in het pand om de kosten te spreiden over een aantal jaar. Deze optie is niet voor iedereen weggelegd aangezien ze een stevig prijskaartje kent.

Of verkoop je best zo snel mogelijk?

Naast een lagere prijs is het ook moeilijker geworden om dit soort panden te verkopen. Dat komt omdat ze minder belangstelling opwekken. Het belangrijkste is om goed geadviseerd te worden: een pand kan interessant zijn voor investeerders of doe-het-zelvers, of het kan om een pand gaan met een bepaalde charme.

Andere tip voor de verkoop van dit soort panden is het opmaken van een zo volledig en transparant mogelijk verkoopdossier. Zo bewijs je de marktwaarde van de woning en verklein je de onderhandelingsmarge.

De verkoper kan ook een energieaudit laten doen en de resultaten daarvan samen met de uit te voeren werkzaamheden overhandigen aan bezoekers. Je kan dat zelfs aanvullen met een bestek dat een aannemer voor die werkzaamheden heeft opgemaakt.

3de optie? De gedeeltelijke renovatie

Ook een gedeeltelijke renovatie kan een optie zijn. Let op: niet alle investeringen die gemaakt worden kunnen terugverdiend worden bij de verkoop. Het is dus vaak niet aan de orde wanneer het pand meteen erna verkocht moet worden.

Begin met de renovatie die jou het meest oplevert en de kortste terugverdientijd heeft (dakisolatie). Je kan ook focussen op kleine werken die de algemene netheid van het pand verbeteren of bepaalde troeven van het pand beter tonen (tuin, ...).

De rode draad in dit artikel is dat elke woning een oplossing op maat nodig heeft en dat je hierbij best (gratis) begeleidt wordt door een erkend vastgoedprofessional.

Ontdek jouw lokale makelaar

Verder lezen?