De huurprijs indexeren als verhuurder, wat is er allemaal mogelijk?
3 minuten lezen
Léa Léonard 👩🏻💻
Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen
Léa Léonard 👩🏻💻
Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen
Moet die mogelijke verhoging van de huurprijs ook in het huurcontract zijn opgenomen? En moet je je dat als huurder allemaal maar laten welgevallen? Onze experts leggen één en ander onder de loep.
De enorme stijging van de energieprijzen en de torenhoge inflatie maken het leven voor iedereen heel wat duurder. Mag je, om het hoofd te bieden aan de gestegen kosten, als eigenaar ook de huurprijs verhogen van de woningen en appartementen die je verhuurt? Moet die mogelijke verhoging van de huurprijs ook in het huurcontract zijn opgenomen? En moet je je dat als huurder allemaal maar laten welgevallen? Onze experts leggen één en ander onder de loep.
De indexering van de huurprijs is wettelijk bepaald
In de meeste huurcontracten staat een bepaling dat de huur jaarlijks wordt geïndexeerd. Dat mag bij elke verjaardag van de inwerkingtreding van de huur. Eigenaars moeten in dat geval wel hun wil om de huurprijs te indexeren enkele weken vóór de verjaardag van het huurcontract schriftelijk kenbaar maken aan de huurders.
Als dat niet gebeurt mogen ze ook nog met terugwerkende kracht de huurprijs verhogen, maar ze mogen die hogere prijs dan maximaal voor drie maanden voorafgaand aan de eigenlijke indexering aanrekenen.
Hoe bereken je de indexering?
De wijze waarop de verhuurder moet indexeren is wettelijk vastgelegd. Die indexering moet gebeuren aan de hand van de zogenaamde gezondheidsindex. De gebruikte formule is over het algemeen de volgende:
(Basishuurprijs x nieuwe index)/startindex
Die startindex is in Vlaanderen over het algemeen de gezondheidsindex van de maand die aan de inwerkingtreding van het huurcontract vooraf gaat. De nieuwe index is die van de maand voorafgaand aan de verjaardag van het contract.
We nemen een concreet voorbeeld om het te illustreren. Als je jouw huurcontract tekende op 1 oktober 2021 en 1.500 euro huur betaalt moet je 1.500 (basishuurprijs) vermenigvuldigen met 124,29 (de nieuwe index van september 2022) en delen door 113,94 (de startindex van september 2021).
De indexcijfers zijn terug te vinden op de site van Statbel (www.statbel.be). In dit voorbeeld zou de huurprijs na de indexering dus 1.644,55 euro bedragen en niet langer 1.500 euro. Voor huurcontracten die zijn ingegaaan vóór 1 januari 1984 gelden wel andere regels die je ook via Statbel kan raadplegen.
Is er een indexering mogelijk bij slechte energieprestaties?
Sinds 1 oktober 2022 was er in het Vlaamse Gewest een decreet van kracht die de indexering van de huurprijzen beperkte. Contracten in woningen met EPC-label D of lager mochten volgens die wet slechts beperkt geïndexeerd worden. EPC staat voor het energieprestatiecertificaat.
Dat decreet had echter een bepaalde duur. De contracten met EPC-label D, E en F (of zonder EPC) mogen dus opnieuw geïndexeerd worden sinds 3 oktober 2023.
Wat met je huurpand in het Brussels Gewest?
Voor A, B, C en D is de indexering mogelijk. Voor items in categorie E wordt de indexering verlaagd naar 50%. En voor EPC F en G is indexering niet mogelijk.
Het Brussels Gewest heeft nog geen standpunt ingenomen over het einde van deze indexatiestop. Je zal meer te weten komen op 13 oktober, de datum waarop de indexatiestop in 2023 zou ingaan.
Zet je appartement zonder zorgen te huur met onze lokale vastgoedexperten.
Maak een afspraak met je lokale makelaar