EPC certificaat

Hoe maximaliseer je je kansen op een hogere EPC-score?

4 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Hier volgen onze 5 aanbevelingen om je kansen te maximaliseren om de beste EPC-score voor je woning te behalen.

Dezelfde woning, maar vijf verschillende EPC-scores naargelang wie het attest aflevert… Dat is het resultaat van een recent onderzoek uitgevoerd door de VRT. Een scenario dat misschien surreëel lijkt, maar helaas geen geïsoleerd geval is. Toch kan dit verschil ernstige gevolgen hebben voor de verkoop van je huis of appartement! Daarom volgen hier onze 5 aanbevelingen om je kansen te maximaliseren om de beste EPC-score voor je woning te behalen.

Waarvoor dient het EPC-certificaat?

Je weet waarschijnlijk al dat het EPC-certificaat de energieprestatie van het gebouw evalueert op basis van het theoretische energieverbruik. Het is verplicht bij de verkoop of verhuur van vastgoed en het stelt de koper of huurder eigenlijk in staat om de energieprestaties van beschikbare huizen op de markt te vergelijken.

Maar de rol ervan beperkt zich niet tot een eenvoudige indicator; het heeft ook een impact op:

Je begrijpt dus dat dit kleine document van groot belang is voor de verkoop van je onroerend goed.

Waarom moet je je voorbereiden op de komst van de EPC-keurder?

Misschien denk je dat de EPC-score van je huis is wat hij is, en dat je zonder verbouwingen deze niet kunt verbeteren? Wel neen, een correcte voorbereiding kan het verschil maken!

Laten we realistisch blijven, je zal geen A-label kunnen halen voor een energieverslindende woning. Het is wel kwestie om ervoor te zorgen dat je woning zo eerlijk mogelijk wordt geëvalueerd. Om dit te begrijpen, moeten we kijken naar de berekeningsmethoden van de EPC-score.

Hoe wordt de EPC-score berekend?

De keurder zal in een softwareprogramma de criteria invoeren die nodig zijn om de energieprestatie van het gebouw te bepalen. Hiervoor zal hij zich baseren op wat hij kan waarnemen en op de documentatie die je hem hebt verstrekt. En het is hier dat je het verschil kan maken!

Als je dak gloednieuw is, maar je niet de nodige bewijzen kan leveren, zal de software automatisch aannemen dat het dateert van de bouw van het huis. De software voorziet namelijk een reeks standaardwaarden in geval van ontbrekende informatie. Waarden die in je nadeel kunnen werken en je EPC-score kunnen laten kelderen.

Om te voorkomen dat deze ontbrekende gegevens je score beïnvloeden, is het interessant om een goed dossier voor te bereiden.

Hoe bereid je je voor op de komst van de EPC-keurder?

Nu de noodzaak van de voorbereiding op de komst van de EPC-keurder duidelijk is, is het nog de vraag hoe je dat moet aanpakken...

Verzamel alle relevante documenten om de EPC-score te optimaliseren

Voordat de EPC-keurder arriveert, zorg je ervoor dat je alle relevante documenten met betrekking tot je woning hebt verzameld. Dit omvat bouwtekeningen, isolatie-, verwarmings-, ventilatie- en andere documentatie met betrekking tot energiewerkzaamheden in je huis of appartement. Hoe meer informatie je verstrekt, des te nauwkeuriger kan de keurder de energieprestatie van je gebouw beoordelen.

Download onze volledige checklist van alle nodige documenten.

Checklist EPC documenten

Bewaar bewijzen van je (energetische) renovaties

Denk eraan om foto's te maken als je renovatiewerkzaamheden uitvoert! Dit stelt je in staat om de aanwezigheid van isolatie, de dikte ervan, enzovoort te bewijzen als je geen documentatie hebt of als deze ontbreekt.

Zorg er ook voor dat je bewijzen bijhoudt van regelmatig onderhoud aan verwarmings-, ventilatie- of warmwatersystemen in je woning.

Voer kleine energie-optimalisaties en reparaties uit

Als je op de hoogte bent van energieproblemen in je gebouw, overweeg dan om deze op te lossen voordat de EPC-keurder langskomt. We hebben het hier niet over grote renovatiewerkzaamheden waarvan de kosten niet kunnen worden terugverdiend bij verkoop, maar over kleine verbeteringen die het verschil kunnen maken. Onder deze kleine optimalisaties vallen bijvoorbeeld:

  • Het isoleren van de zoldervloer (tussen € 20 en € 60 per m²)

  • Het isoleren van verwarmingsleidingen (vanaf €2/m)

  • Het installeren van een luchtafzuiger in vochtige ruimtes (reken op €40 tot € 300, afhankelijk van het model en merk)

  • Het plaatsen van een kamerthermostaat om de temperatuur te regelen (vanaf € 25)

Toch is het niet aangeraden om grondige renovaties door te voeren voor de verkoop van je woning.

Plan de inspectie zorgvuldig

Bij het plannen van het bezoek van de EPC-keurder, zorg ervoor dat je een datum en tijd kiest die voor jou geschikt is, zodat je aanwezig kunt zijn om zijn vragen te beantwoorden en de benodigde informatie te verstrekken. Wees bereid om alle onderdelen van je huis of appartement te tonen, inclusief de energiebesparende apparaten die je hebt geïnstalleerd.

Evalueer de aanbevelingen die de keurder zal voorstellen

Tijdens het bezoek kan de EPC-keurder je aanbevelingen geven om de energieprestatie van je eigendom te verbeteren. Sta open voor deze suggesties en overweeg om ze uit te voeren als ze haalbaar zijn. Dit kan niet alleen je EPC optimaliseren, maar ook op lange termijn je energiekosten verlagen.

Van plan om je woning te verkopen? Ontdek welke invloed het EPC-certificaat op de verkoopprijs van je woning heeft.

Naar het artikel

Verder lezen?

Welke invloed heeft het EPC-certificaat op de verkoopprijs van je woning?

3 minuten lezen

Investeren in muur- en dakisolatie, dubbel of zelfs driedubbel glas, of het installeren van zonnepanelen kan onze huizen milieuvriendelijker maken. De vraag is echter of deze duurzame investeringen een impact zullen hebben op de marktwaarde van de woning en uiteindelijk op de verkoopprijs van je huis of appartement.

Laureline Bragard ✍️

Laureline Bragard ✍️

Vastgoedexperte in Brussel