Wat is het EPB of EPC certificaat?

2 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Het certificaat is als het ware het energiepaspoort van een gebouw.

Wat is een energieprestatiecertificaat?

Alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of verkocht/verhuurd worden, moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB of EPC-eisen genoemd naargelang het om nieuwbouw of bestaande bouw gaat. Het certificaat is als het ware het energiepaspoort van een gebouw.

Dit officiële document, waarmee de energieprestaties van het gebouw worden aangetoond, is 10 jaar geldig, op voorwaarde dat de energiekenmerken van het gebouw niet worden gewijzigd, door bijvoorbeeld renovatiewerken.

Net zoals bij het energielabel van huishoudtoestellen worden de energieprestaties geclassificeerd van A+ (heel energiezuinig = groen) tot F (energie-intensief = rood).

Een overzicht van de energiescores van het EPC

Het verschil tussen EPB en EPC

EPB staat voor Energie Prestatie en Binnenklimaat en heeft betrekking op het energetische totaalpakket van nieuwbouw of verbouwde woning: isolatie, luchtdichtheid, zonnepanelen, ventilatie, verwarmingssystemen, ... maar ook op de kwaliteit van je binnenklimaat. Dit certificaat wordt aangevraagd door de bouwheer of aannemer.

EPC is de afkorting van Energieprestatiecertificaat en moet opgesteld worden bij het verkopen of verhuren van een bestaande woning. Dit certificaat wordt aangevraagd door de eigenaar van de woning. Het certificaat maakt ook deel uit van een volledig verkoopdossier. Dat wil zeggen dat je het moet kunnen voorleggen aan elke kandidaat-koper wanneer je je woning verkoopt of verhuurt.

EPB slaat dus op nieuwbouw en verbouwingen, terwijl EPC nodig is voor de verkoop of verhuur van een bestaande woning.

Wat is het nut van het certificaat?

Het certificaat biedt gestandaardiseerde en objectieve informatie waarop de kandidaat-kopers of -huurders zich kunnen baseren om de energieprestaties van het bezochte goed te bekijken en die te vergelijken met andere panden.

Het EPC certificaat is verplicht bij verkoop en verhuur van gebouwen.

Let op: vanaf 2023 ben je verplicht een woning met energielabel E of F te verbouwen wanneer je deze aan- of verkoopt.

Hoe verkrijg je een EPC-certificaat?

Je kan zelf de EPC-waarde van je woning inschatten: Je kan zelf een schatting maken van je EPC op de website van de Vlaamse Overheid. Dit geldt echter niet als het officieel document.

Het certificaat wordt opgesteld door een onafhankelijk expert na een grondig technisch onderzoek van je woning. Er bestaan enkele trukjes om ervoor te zorgen dat je het best mogelijk resultaat kan behalen. Enkel het vernieuwde EPC (opgemaakt vanaf 2019) is toegestaan bij de verkoop van een woning sinds 1 januari 2022. Het oude certificaat, opgesteld vóór 2019, is dus niet meer geldig bij de verkoop van een woning.

Hulp nodig bij de administratieve verplichtingen van een verkoop?

Neem contact op met jouw lokale makelaar

Verder lezen?

Welke invloed heeft het EPC-certificaat op de verkoopprijs van je woning?

3 minuten lezen

Investeren in muur- en dakisolatie, dubbel of zelfs driedubbel glas, of het installeren van zonnepanelen kan onze huizen milieuvriendelijker maken. De vraag is echter of deze duurzame investeringen een impact zullen hebben op de marktwaarde van de woning en uiteindelijk op de verkoopprijs van je huis of appartement.

Laureline Bragard ✍️

Laureline Bragard ✍️

Vastgoedexperte in Brussel