Hoe maak je een budget voor je verbouwingen op? (stappenplan)

Hoe maak je een budget voor je verbouwingen op? (stappenplan)

3 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

het is altijd belangrijk om het budget vóór de werkzaamheden te bepalen. Zo vermijd je een financiële kater over te houden aan je renovatie.

Je hebt besloten te renoveren in je huidige huis of appartement, maar je bent niet zeker hoeveel geld je precies nodig zal hebben. Of je nu een oude vloerbedekking wil vervangen, de raamkozijnen wil vernieuwen, je keuken opnieuw wil inrichten of de EPC-score wil verbeteren: het is altijd belangrijk om het budget vóór de werkzaamheden te bepalen. Zo vermijd je een financiële kater over te houden aan je renovatie.

1. Stel een financieel plan op

Het is aangeraden een globaal financieel plan op te maken op basis van het doel van je verbouwing. Zo kun je bepalen of je genoeg hebt aan je spaargeld, of dat je andere financieringsoplossingen moet bestuderen. Een derde mogelijkheid is de renovatiewerkzaamheden verspreiden over een langere periode. Dat financieel plan stel je op aan de hand van onderstaande richtcijfers:

I. Opfrissen

Als je enkel een vloer wilt vervangen, een lik verf aanbrengen of wil behangen, zal het budget gemiddeld €200 per m² zijn, inclusief btw.

II. Renovatie

Als je bijvoorbeeld de keuken volledig renoveert of de elektriciteit wil moderniseren, wordt het gemiddelde budget geschat op €900 per m², inclusief btw.

III. Ingrijpende verbouwing‌‌

Ten slotte is het budget voor een complexe renovatie (verandering in de structuur, wijziging van een draagmuur, volledige isolatie) ten minste €1.300 per m² inclusief btw.

2. Bekijk alle aspecten van de renovatie

Naast het financieel plan is de duurtijd van de verbouwingen ook van groot belang. Dat heeft namelijk rechtstreeks invloed op het totale kostenplaatje. Laat je daarom begeleiden door een architect of duid een sterke projectmanager aan, zodat je binnen de timing blijft. Daarnaast is het ook nuttig om je toekomstige gezinssituatie in kaart te brengen.

Een extra kind of huisdier zal een grote impact hebben op de nodige oppervlakte en dus ook op het budget!

3. Je bouwbudget verfijnen

Nadat je een globaal financieel plan hebt opgesteld op basis van bovenstaande schattingen, moet je een concreet budget bepalen aan de hand van offertes van bouwaannemers.

Het is relatief makkelijk om online offertes te vinden voor de verschillende onderdelen van een verbouwing. Voor een zo gedetailleerd budget kan je het beste verschillende aannemers vragen om offertes op te maken. De offerte geeft je ook een eerste indruk over de betrouwbaarheid en professionaliteit van het bedrijf: de reactiviteit, gehanteerde prijzen, aangeboden prestaties, geschatte timing, enz.

Offertes aanvragen is gratis! Kosten die een dienstverlener vraagt voor offertes moeten uitdrukkelijk meegedeelt worden.

4. Hou rekening met onverwachte uitgaven

Je budget kan nog zo duidelijk zijn als maar mogelijk, maar bij renovatiewerkzaamheden is er altijd een kans op onvoorziene uitgaven. Reken daarom een foutenmarge in je berekening, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Onderzoek alternatieve financieringsbronnen

Als het doel van je verbouwing is om de energieprestaties te verbeteren, kun je‌‌ ook beroep doen op groene leningen. Dat zijn de‌‌ kredieten met voordelige rentetarieven bij prestatieverbeterende renovaties.

Wees je er ten slotte ook van bewust dat het‌‌ soms mogelijk is om renovatiesubsidies te ontvangen. Deze verschillen per gewest en zijn in sommige gevallen een aardige financiële stimulans.

Verbouw je met oog op de doorverkoop van je woning? Lees hier welke verbouwingen de waarde van je woning doen stijgen.


Verder lezen?

Welke invloed heeft het EPC-certificaat op de verkoopprijs van je woning?

3 minuten lezen

Investeren in muur- en dakisolatie, dubbel of zelfs driedubbel glas, of het installeren van zonnepanelen kan onze huizen milieuvriendelijker maken. De vraag is echter of deze duurzame investeringen een impact zullen hebben op de marktwaarde van de woning en uiteindelijk op de verkoopprijs van je huis of appartement.

Laureline Bragard ✍️

Laureline Bragard ✍️

Vastgoedexperte in Brussel