Hoe zal de vastgoedmarkt evolueren in 2024?

4 minuten lezen

Louise Gournon

Louise Gournon

General Manager We Invest België

In dit artikel onderzoeken we de opvallendste trends in de vastgoedmarkt die 2024 zullen kenmerken.

Prijstrends, een volatiele rente... In dit artikel kijken we naar de belangrijkste markttrends die 2024 zullen kenmerken! Welke uitdagingen en kansen zullen zich dit jaar voordoen voor jou als koper of verkoper? Onze experts onthullen hun prognose...

Wat met die allesbepalende rente?

Wat 2023 ons geleerd heeft is dat die rente nog steeds allesbepalend is. Na lange periodes van zéér lage rentes voelden kopers zich ongemakkelijk bij de sterke stijging van de rentetarieven. De rentebarometer vloog van 1,5 naar 3,8% en men voorspelde onheil voor de vastgoedmarkt. Vooral voor gezinnen die hun eerste aankoop willen doen, en voor investeerders, heeft die stijgende rente een grote impact gehad. 

Voor 2024 zijn de signalen positiever. Nu al staat de barometer terug op 3,3% en de laatste voorspellingen wijzen op een daling naar 3% of zelfs lager tegen het einde van dit jaar. Goed nieuws voor zowel kopers als verkopers. Natuurlijk heeft niemand een kristallen bol en kunnen deze voorspellingen veranderen: op de hoogte blijven blijft de boodschap

Energiezuinig wonen rukt verder op

Het energieprestatiecertificaat speelt een cruciale rol bij de verkoop van een woning. Energiezuinige huizen en appartementen ervaren een sterke vraag en kunnen tot zelfs 20% duurder zijn dan die met een EPC D. 

In 2024 zal deze trend waarschijnlijk nog sterker zijn. We zien dat de hogere prijzen niet afschrikken, want hoewel ze duurder zijn om te kopen, bieden deze woningen meer zekerheid en gemoedsrust voor kopers. Zo betekent een goede EPC-score niet alleen een lagere energierekening, maar ook meer zekerheden (denk aan renovaties, hypotheken, enz.).

Investeerders springen weer op de kar

Investeerders zijn mensen die één of meerdere woningen kopen om deze daarna te kunnen verhuren. De renteverhoging was fataal voor het investeerderssegment in 2023. Een tweede gevolg van diezelfde stijging van de rente echter, was dat veel potentiële kopers gedwongen waren om langer te gaan huren. Dat zorgt voor een stijging van de huurmarkt en van de huurprijzen. Dat zorgt voor interessante huurvoorwaarden voor de investeerders. 

Daarnaast zijn investeerders op zoek naar veilige beleggingen na de turbulente tijden op de financiële markten. Dit in combinatie met een normalisatie van de rentevoeten zien we dus positieve signalen over de terugkeer van investeerders naar de markt. 

Investeerders springen weer op de kar

Het blijft afwachten of de nieuwbouwmarkt zal herstellen

Projectontwikkelaars zijn in de perfecte storm terechtgekomen van hogere rentevoeten en stijgende bouwkosten in combinatie met hoge verwachtingen op vlak van afwerking en energiezuinigheid. Dat zet druk op de al slabakkende winstmarges. De vraag blijft of de interesse van investeerders snel genoeg zal aanwakkeren om de verkoop opnieuw op niveau te krijgen of deze eerder in 2025 zal normaliseren.

Meer technologie in iedere vastgoedtransactie

Technologische innovaties spelen een cruciale rol in het stroomlijnen en verbeteren van het volledige transactieproces. 

Technologie versnelt het zoekproces van de kandidaat-koper en geografische beperkingen verminderen. Deze toenemende digitalisering en integratie van technologie versterken niet alleen de efficiëntie, maar dragen ook bij aan een meer transparante en toegankelijke vastgoedmarkt voor alle betrokken partijen.

In 2024 kun je je verheugen op een nog uitgebreidere en gepersonaliseerde service om je te helpen je vastgoedproject tot een goed einde te brengen.

Meer technologie in iedere vastgoedtransactie

Een heterogene vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt is versnipperd geraakt in verschillende segmenten met telkens een zeer specifieke doelgroep. 

De markt evolueert dus anders naargelang de kenmerken van een woning. Afhankelijk van je zoekcriteria kun je dus met heel verschillende scenario's te maken krijgen: De markt voor de woningen met een slechte EPC evolueert heel anders dan de nieuwbouwappartementen, en deze op hun beurt nog anders dan een modale woning met D-score. 

Er zijn enorme verschillen in prijsevolutie, of zelf in de verkooptijd, tussen het ene en het andere segment. 

Zullen de prijzen sterker staan?

Laten we eindigen met dé sleutelvraag: zullen de prijzen weer stijgen? Ons antwoord is ja, maar ...

De rentevoeten zorgen ervoor dat er meer kopers zich op de markt wagen. Die verandering aan de vraagkant zal zich vertalen in prijsstijgingen. Deze zullen echter niet universeel zijn (denk aan woningen met een slechte EPC), en zullen traag zijn. We verwachten een normalisatie naar een gezonde groei van 2-3%.

Wat moet je onthouden van deze voorspellingen?

  • De vooruitzichten voor 2024 wijzen op de terugkeer van veel kopers op de markt, dankzij de verwachte daling van de rentevoeten.

  • Investeerders van hun kant zullen waarschijnlijk ook voorzichtig terugkeren, dankzij nieuwe investeringsmogelijkheden in vastgoed. 

  • Ze komen terecht in een vastgoedmarkt die heterogeen is, met verschillende segmenten. 

  • Vooral de nieuwbouwmarkt zal met uitdagingen blijven kampen, maar blijft aantrekkelijk vanwege de energieprestaties en garanties die nieuwbouw biedt. 

Zoals je kunt zien, zal de stabilisatie van de rentevoeten een positieve impact hebben op de vastgoedmarkt als geheel, zowel voor kopers als verkopers. 2024 is dus het perfecte moment om je vastgoedprojecten te realiseren!

Hulp nodib bij je vastgoeddroom?

Contacteer ons voor gratis advies


Verder lezen?