Wat zijn de nieuwe vastgoedregels in 2025?

8 minuten lezen

Kyna Mertens 👩‍💻

Kyna Mertens 👩‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen

De veranderingen op een rij: wat kan jij verwachten als eigenaar, koper, verkoper, huurder en investeerder in 2025

Ook in de vastgoedwereld brengt het nieuwe jaar een reeks belangrijke wetswijzigingen en regelgevingen met zich mee! Na het bewogen jaar 2024 is de vastgoedsector benieuwd naar wat 2025 zal brengen. EĂ©n ding is zeker: het zijn er heel wat!

Veranderingen in de vastgoedsector voor heel België

Laten we beginnen met de vernieuwing die, ongeacht de regio waarin je woont,  in heel België van kracht is. 

6% BTW voor slopen en heropbouw is verlengd

Wie een gebouw sloopt om een woning te bouwen, kon al profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6%. Deze regeling was eerst tijdelijk en lokaal en geldt al sinds vorig jaar. Maar voor projecten die vóór 1 juli 2023 werden aangevraagd, word de regeling dus nu verlengd tot 30 juni 2025. Dit betekent dat bouwpromotoren én particulieren zes maanden langer het 6% btw tarief kunnen toepassen op hun sloop- en heropbouwprojecten die uiteraard aan de voorwaarden voldoen!

Veranderingen in Vlaanderen

Het Vlaamse Gewest heeft te maken met verschillende vastgoed wijzigingen. Of je nu bouwt, verbouwt of investeert. Ontdek hieronder alle veranderingen die jouw vastgoedplannen kunnen beĂŻnvloeden.

Registratierechten dalen naar 2%

Vanaf 1 januari 2025 dalen de registratierechten voor de aankoop van een enige en eigen woning in Vlaanderen van 3% naar 2%. De Vlaamse overheid kijkt hierbij naar de datum van de authentieke akte.

Sinds 2021 verlagen de registratierechten al, van 7% naar 6% en vervolgens naar 3% in 2022. Het standaardtarief voor andere vastgoedtransacties blijft nog altijd 12%. Ook het voordeeltarief voor energetische renovaties verandert. In 2024 betaalde je 1% als je binnen 5 jaar een woning grondig renoveert of sloopt en deels heropbouwt. Vanaf 2025 wordt dit opgetrokken naar 2%.

Deze verlagingen maken het goedkoper om een eerste woning te kopen, wat vooral voor jonge gezinnen en starters een belangrijke stap naar betaalbaar wonen is.

Extra controle buitenlands vastgoed

Voor vastgoedtransacties in het buitenland blijft het standaardtarief van 12% ongewijzigd. Bovendien worden de controles hierop verstrengd, wat betekent dat kopers extra aandacht moeten besteden aan de correcte aangifte en naleving van de regelgeving. De Vlaamse Belastingdienst zal, in samenwerking met de federale fiscus, actief controleren op buitenlands vastgoed. Wie zijn eigendom niet opgeeft, riskeert niet alleen het hogere tarief, maar ook een boete van 20%.

Bezit je vastgoed in het buitenland? Zorg ervoor dat je alles correct opgeeft om extra kosten en boetes te voorkomen!

Versoepelde renovatieplicht

nieuwe plan versus oud plan renovatie

In 2023 kregen we te horen dat kopers van een huis met een EPC-label E of F binnen zes jaar moeten renoveren naar minstens label D. De oorspronkelijke plannen om dit stapsgewijs te verstrengen naar label A tegen 2040 zijn geschrapt. Het D-label blijft het streefdoel en er zullen geen verstrengingen bijkomen. Bovendien krijg je nu zes jaar om dat label te scoren in plaats van vijf. Meer tijd om minder te renoveren dus.

Einde korting op onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen

Nu krijg je nog gedurende vijf jaar een korting op die onroerende voorheffing, tot maar liefst 100%, na een ingrijpende energetische renovatie. Maar vanaf 1 oktober 2025 verdwijnt deze korting voor nieuwe bouwaanvragen.

Wat is deze korting nu weer?

  • Renoveer je zo dat je woning na de werken een energiepeil (E-peil) van E60 of lager heeft? Dan betaal je vijf jaar lang geen onroerende voorheffing.

  • Bouw je (deels) opnieuw en bereik je energiepeil E20? Dan krijg je 50% korting.

  • Bereik je bij renovatie of herbouw E10 of beter? Dan betaal je ook hier vijf jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing.

Plan je renovatie goed en zorg dat je vóór 1 oktober 2025 de nodige vergunningen aanvraagt om nog te kunnen genieten van de korting.

Mijn VerbouwPremie daalt

De Mijn VerbouwPremie helpt huiseigenaren om hun huis energiezuiniger te maken door een deel van de kosten van renovaties te dekken. Deze premie is bedoeld voor investeringen zoals isolatie en het vervangen van ramen. Maar vanaf 1 januari 2025 verlagen de premiepercentages voor de laagste en middelste inkomenscategorie:

  • Laagste inkomenscategorie: premie gedaald van 50% naar 35% van de investering.

  • Middelste inkomenscategorie: premie gedaald van 35% naar 25%.

  • Hoogste inkomenscategorie: premie blijft grotendeels ongewijzigd tot eind 2025.

De premie voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers blijft in 2025 behouden.

Hervormd EPC-Labelpremie

In 2025 wordt de EPC-labelpremie hervormd. Deze premie ondersteunt huiseigenaren bij het grondig renoveren van hun woning om de energieprestatie te verbeteren. Huizen met een startlabel E of F moeten minimaal label A, B of C behalen, en appartementen minimaal label B.

Wat verandert er nu juist?

  1. Premie op basis van Inkomen: De premie wordt vanaf 2025 berekend op basis van het gezinsinkomen, waardoor lagere inkomens een hogere premie kunnen ontvangen.

  2. Verhoogde premie voor goede ventilatie: Huiseigenaren die voldoen aan de minimale ventilatie-eisen krijgen een extra premie van 500 tot 1000 euro.

  3. Eenvoudiger aanvraagproces: Er is geen dubbele aanvraag meer nodig. Vanaf 6 januari 2025 kan je je aanvraag in te dienen via Mijn VerbouwLoket, het platform waar ook andere premies kunnen worden aangevraagd.

Premiebedragen vanaf 2025

  • Laagste inkomenscategorie: Tot 7000 euro voor renovatie naar label A (met ventilatie-eisen).

  • Middelste inkomenscategorie: Tot 6000 euro voor label A (met ventilatie-eisen).

  • Hoogste inkomenscategorie: Tot 5000 euro voor label A (met ventilatie-eisen).

Hoe hoger het EPC-label, hoe hoger de premie. Dit betekent dat huiseigenaren die investeren in energiezuinige renovaties, niet alleen lagere energiekosten hebben, maar ook een grotere premie kunnen ontvangen. Het behalen van een hoger label zoals A of B maakt het financieel aantrekkelijker om te investeren in duurzame renovaties.

Geen renovatiekrediet met rentesubsidie meer

Vanaf 1 januari 2025 is deze rentesubsidie niet meer beschikbaar. Dit betekent dat voor woningen die vanaf dit jaar worden aangeschaft, je geen renovatiekrediet met rentesubsidie kunt krijgen.

Als je dus plannen hebt voor een renovatie, is het goed om te weten dat je nu de renovatie zelf moet financieren zonder de extra steun van de overheid via rentesubsidie. Gelukkig blijven er andere manieren om te investeren in energiezuinigheid, zoals de eerder genoemde EPC-Labelpremie.

Geen gasaansluitingen meer bij nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen kunnen vanaf 2025 geen gasaansluiting meer krijgen. Verwarming moet dan gebeuren met duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp, warmtenet of biomassaketel. Hybride warmtepompen (die gas combineren met een warmtepomp) en directe elektrische verwarming zijn niet meer toegestaan, tenzij de woning heel weinig warmte nodig heeft.

Hoewel de bouwkosten hierdoor wat hoger kunnen uitvallen, draagt deze maatregel bij aan de klimaatdoelen van Vlaanderen en helpt het de CO2-uitstoot te verlagen. Voor renovaties blijven de oude regels gelden, dus daar kun je nog wel een nieuwe gasketel plaatsen.

Vlaams kotlabel doet zijn intrede

Het Vlaams kotlabel, een uniform systeem voor studentenkoten in heel Vlaanderen, wordt vanaf 2025 ingevoerd. Dit zorgt ervoor dat je studentenkoten overal in Vlaanderen kunt vergelijken op basis van dezelfde voorwaarden. Het kotlabel wordt echter niet verplicht in heel Vlaanderen.

Gemeenten die al een eigen kotlabel hebben, kunnen ervoor kiezen om over te schakelen naar het Vlaamse kotlabel. Ook hier is geen verplichting. Gemeenten die nog geen kotlabel hebben, kunnen dus gebruik maken van het Vlaamse kotlabel. De eerste gemeenten die het Vlaams kotlabel invoeren, zijn:

  • Leuven (niet verplicht)

  • Edegem (verplicht)

Gemeenten beslissen zelf of ze het label invoeren en kunnen het al dan niet verplicht stellen voor verhuurders. Als verhuurder is het dus aangeraden om na te gaan bij je gemeente of en wanneer ze het al dan niet verplichte Vlaams kotlabel gaan invoeren.

Veranderingen in Brussel

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest buigt zich over heeft zich over de huurproblematiek en voert een nieuwe maatregel in voor verhuurders en huurders. 

Dubbele registratie huurcontracten

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle huurcontracten in Brussel dubbel geregistreerd worden: zowel bij het Brussels Gewest als bij de federale overheid. Dit komt door een juridisch conflict tussen de twee overheden. De federale regering is het niet eens met de Brusselse wet en heeft een vordering tot nietigverklaring ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Er is echter nog geen uitspraak.

Wat betekent dit voor jou?

  • Huurders en verhuurders moeten hun huurcontracten dus tweemaal registreren om sancties (zoals boetes) te voorkomen.

  • Sancties kunnen optreden als je niet beide registraties doet.

Zorg ervoor dat je huurcontract correct wordt geregistreerd om problemen te vermijden. Blijf op de hoogte van de situatie, want de regels kunnen nog veranderen afhankelijk van de uitspraak van het Grondwettelijk Hof.

Rookmelders verplicht in alle Brusselse woningen!

Alle woningen in Brussel zijn vanaf 1 januari 2025 verplicht om rookmelders te installeren. Dit geldt nu niet alleen voor huurwoningen, maar ook voor woningen van eigenaars. Zo komt Brussel op gelijke hoogte met de andere gewesten in België.

Wat houdt de nieuwe regelgeving in?

  • Verplichte installatie van rookmelders: Alle woningen moeten rookmelders hebben, en deze moeten op de juiste plaatsen worden geĂŻnstalleerd, zoals in de gang of op elke verdieping van de woning.

  • Gecentraliseerd systeem: Als je woning vier of meer toestellen heeft, moet je een gekoppeld systeem van rookmelders of een gecentraliseerd detectiesysteem installeren.

  • Doel van de maatregel: De wet beoogt het aantal vermijdbare branden in Brussel te verminderen en een veiligheidscultuur rond woningbranden te bevorderen.

De specifieke vereisten voor de installatie van rookmelders, de verschillende soorten toestellen en de plaatsingsschema’s zijn te vinden op de website van brandweer.brussels.

Verandering in Wallonië

Wie in Wallonië eigenaar is, moet rekening houden met de volgende verandering. 

Verlaagde registratierechten

Vanaf 1 januari 2025 betaal je in Wallonië slechts 3% registratierechten in plaats van de huidige 12,5%, maar alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit lagere tarief geldt voor de aankoop van je hoofdverblijf, zoals een huis, appartement of bouwgrond. Zelfs als je een woning koopt die je wilt slopen om een nieuwe te bouwen, kun je profiteren van dit tarief.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je mag geen andere woning bezitten, tenzij je deze binnen 3 jaar verkoopt.

  • Je moet binnen 3 jaar in de woning wonen (5 jaar voor bouwgrond of woning in aanbouw).

  • Je moet de woning minstens 3 jaar als hoofdverblijf behouden.

Let op: Als je de woning eerder verkoopt of verlaat, moet je het verschil tussen 3% en 12,5% alsnog betalen. Zorg er dus voor dat je voldoet aan de voorwaarden, zodat je kunt profiteren van het lagere tarief!

Zoals je ziet, verandert in 2025 dus heel wat aan de vastgoedreglementering. Maar onze makelaars staan natuurlijk klaar om je bij te staan en het bos door de bomen te zien!


Verder lezen?