Vastgoedmakelaar

Alle stappen om BIV-vastgoedmakelaar te worden

7 minuten lezen

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen

Wil je vastgoedmakelaar worden? Ontdek alle stappen in dit artikel!

Waarom vastgoedmakelaar worden?

Het beroep van vastgoedmakelaar is een dienstverlenend beroep met een grote impact op het leven van mensen: Je begeleidt namelijk mensen bij één van de belangrijkste transacties uit hun leven. Het is echt een dienstverlenend beroep waar geen enkele dag lijkt op de ander. Je komt in contact met heel diverse mensen, wat van vastgoed een echte ‘people business’ maakt. Als zelfstandige ben je zélf verantwoordelijk voor je inkomsten en de indeling van je week.

Als zelfstandig vastgoedmakelaar heb ik de vrijheid om mijn eigen koers te bepalen. Het contact met mensen en de impact die je hebt, maken dit beroep zo boeiend.

Loïck Weber, Vastgoedmakelaar bij We Invest

Hoe word je BIV-vastgoedmakelaar?

Nu we de voordelen, die voor jou waarschijnlijk al duidelijk waren, nog eens op een rijtje hebben gezet, vind je hier het traject om vastgoedmakelaar te worden van A tot Z:

  • Indienen van een stage-aanvraag bij het BIV

  • Competentietest

  • Stageperiode

  • Bekwaamheidstest

  • Opstart als BIV-vastgoedmakelaar

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om makelaar te worden?

Elk diploma van minstens niveau 6 in het Europees Kwalificatiekader (EQF) of equivalent daarvan geeft toegang tot het beroep van vastgoedmakelaar. Specifiek voor Belgische diploma's: je moet minstens in het bezit zijn van een bachelordiploma of een diploma ‘Ondernemingsopleiding Vastgoedmakelaar’. Is de diploma-vereiste in orde? Dan kan je doorgaan met het indienen van je aanvraag.

Zelfstandig vastgoedmakelaar worden of makelaar als werknemer?

Ga je van start als werknemer (en dus niet als zelfstandige) voor een andere makelaar? Dan heb je geen eigen BIV-erkenning nodig. Let wel op, je zal dan niet alle taken van een BIV-makelaar kunnen uitoefenen en je kan ook geen eigen kantoor openen.

Wanneer je dus op zelfstandige basis, of als kantoorbestuurder of vennoot, van start wil gaan, ben je verplicht om een BIV-nummer te hebben.

De verschillende stappen om vastgoedmakelaar te worden

1. Je stage-aanvraag indienen bij het BIV

Vooraleer je de stage of zelfs de competentietest mag afleggen, moet je een account aanmaken bij het BIV. Daarna kan je in de stagelijst aanduiden welke stagementor jij kiest en een stage-aanvraag indienen.

Start je stage bij We Invest

2. De competentietest voor je BIV-stage

Zodra je een volledig inschrijvingsdossier hebt ingediend bij het BIV en bevestiging hebt ontvangen dat dit dossier in orde is, mag je de competentietest afleggen. Het is een schriftelijke test van 30 vragen die iedereen moet afleggen, ongeacht diploma of achtergrond, en die probeert duidelijk te maken wat er allemaal komt kijken bij het uitoefenen van het beroep van vastgoedmakelaar.

Nadat je bent ingeschreven op de lijst van stagiairs, kan je de resultaten van je competentietest terugvinden op je online account (biv.be). Ook je stagemeester zal jouw resultaten te zien krijgen in zijn of haar account.

3. Van start gaan met je BIV stage

Na de competentietest word je ingeschreven op de lijst van stagiairs en ontvang je je BIV-nummer. Vanaf het moment dat je je BIV-nummer hebt, mag je met je stage beginnen. Niet eerder! Je loopt stage in het kantoor van je stagebegeleider, met wie je een stageovereenkomst hebt afgesloten.

Tijdens mijn stageperiode ging ik eindelijk aan de slag als makelaar! Het is een intense leercurve, maar essentieel voor mijn groei als vastgoedmakelaar. Samenwerken met mijn stagemeester gaf me inzicht in de praktijk en het belang van het beroep.

Loïck Weber

Wat mag je doen (en niet doen) tijdens je BIV stage

Je BIV stage duurt 2 jaar. Dat is heel wat, maar geen paniek, je hebt al veel verantwoordelijkheid! 

In feite heb je als BIV-stagiair toegang tot elk onderdeel van het beroep van makelaar. Het enige verschil is dat je een stagebegeleider hebt aan wie je kunt rapporteren.

4. Bekwaamheidstest om makelaar te worden

De laatste stap in het traject is de bekwaamheidstest. Hiermee wordt getoetst of je als stagiair aan het einde van je stageperiode in staat bent om de theoretische kennis in de praktijk toe te passen, en of je in staat bent om het beroep van vastgoedmakelaar volgens de geldende wetten en deontologische regels uit te oefenen.

Wat is de competentietest en wat is het doel ervan?

Met deze test kunnen we nagaan of je aan het einde van je stageperiode in staat bent om de theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Maar deze test geeft ook aan of je al dan niet in staat bent om het beroep van makelaar uit te oefenen in overeenstemming met de geldende wetten en ethische regels.

In tegenstelling tot de vaardigheidstest die je vóór je stage hebt afgelegd en die slechts indicatief was, is de praktische bekwaamheidstest definitief als je er niet voor slaagt!

Hoe moet je je voorbereiden op dit examen?

Eerst en vooral biedt de BIV toekomstige makelaars een reeks e-learningcursussen om je te trainen in de basisonderwerpen die in de test aan bod zullen komen. Deze online cursussen zijn echter niet voldoende om alle nodige vaardigheden te leren! 

Je kan bijkomend verschillende boeken en websites van de overheid raadplegen, die vol staan met informatie. Maar de belangrijkste en meest uitgebreide leerbron is je stage. Praktijkervaring is essentieel als je wilt slagen voor het examen. Vergeet ook de verplichte cursussen niet die makelaars moeten volgen en die je ook tijdens je stage kunt volgen.

Zo ziet de competentietest er uit

Het examen bestaat uit twee delen: een schriftelijk examen en een mondeling examen.

Het schriftelijk examen duurt 2 uur, waarin je 60 vragen moet beantwoorden in de vorm van QRM's (multiple response vragen zonder strafpunten). Op het einde van deze tijd krijg je je resultaat. Als je een score van 60% of meer hebt behaald, ga je door naar het tweede deel van de test. 

In het mondelinge gedeelte word je enerzijds beoordeeld op een willekeurig gekozen praktijkcase en anderzijds op een ethische vraag. Nogmaals, als je 60% of meer scoort, ben je geslaagd!

Wat is de slaagkans van het examen?

Om de hoogste kans van slagen te hebben, moet je natuurlijk goed voorbereid zijn. De meeste makelaars studeren meerdere weken voor het examen. We merken dat vooral voor het mondelinge examen de slaagkans redelijk laag kan zijn. Het is dus essentieel om je goed voor te bereiden.

Wat als je niet slaagt voor de bekwaamheidstest om makelaar te worden?

Als je niet slaagt voor zowel de schriftelijke als de mondelinge test, heb je eerst recht op een tweede poging. Als deze tweede poging opnieuw mislukt, moet je een nieuwe BIV-cursus volgen. 

Houd er rekening mee dat als je na deze tweede kans niet slaagt voor je praktische bekwaamheidstest, je dan drie jaar moet wachten voordat je het opnieuw kunt proberen.

Ben je geslaagd op de bekwaamheidstest?

Gefeliciteerd! Nu begint het echte werk als erkend vastgoedmakelaar. Wat zijn de verschillende mogelijkheden?

  • Je gaat van start bij een kantoor: Een carrière starten in een makelaarskantoor is vaak de eerste stap voor veel makelaars. Het biedt een gestructureerde omgeving en een kans om de kneepjes van het vak te leren van ervaren professionals. Bij We Invest gaan we nog een stap verder om het potentieel van onze makelaars te maximaliseren via ons aanbod op het vlak van technologie, marketing en coaching op maat.

  • Je gaat van start bij een We Invest kantoor: Bij We Invest bieden we meer dan alleen een werkplek. We bieden een gemeenschap waarin je kunt groeien, leren en jezelf kunt ontwikkelen als makelaar. Dankzij onze uitgebreide ondersteuning, technologie en marketingtools ben je klaar om je carrière naar een hoger niveau te brengen. Word lid van We Invest en zet de eerste stap naar een spannende en belonende toekomst als makelaar.

  • Je start je eigen kantoor op: Als BIV-erkend makelaar heb je de mogelijkheid om je eigen makelaarskantoor te openen. Dit biedt volledige ondernemersvrijheid. Bij We Invest ondersteunen we je tijdens dit proces door je de nodige hulpmiddelen te bezorgen en je te begeleiden tijdens de cruciale fasen van het opstarten van een bedrijf. Zo blijf je de kapitein van je eigen schip, terwijl je profiteert van onze technische en marketing expertise.

  • Je bent makelaar in bijberoep: Als zelfstandige is het ook mogelijk om een aanvullend statuut te kiezen als je een andere activiteit dan makelaar wilt uitoefenen.

Als We Invest makelaar heb ik de kans om mijn eigen pad te bewandelen en succes te boeken. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om te groeien binnen mijn kantoor!

Loïck Weber

Let op! Zelfs nadat je geslaagd bent voor het BIV-examen stopt je opleiding niet: je moet namelijk elk jaar 20u (betalende) opleidingen volgen.

Wist je dat je bij We Invest 10 uur gratis opleiding krijgt als makelaar?

Ontdek hier hoe je je carrière verder kunt uitbouwen en succesvol kan zijn in deze dynamische branche.

Een We Invest makelaar worden

Verder lezen?

LinkedIn toevoegen aan je communicatiestrategie als makelaar?

11 minuten lezen

Naast het bekende Facebook en Instagram, die ongetwijfeld al lang geen geheimen meer voor je hebben, bestaan er ook andere sociale netwerken die je job als makelaar kunnen vergemakkelijken. LinkedIn is met zijn 4,7 miljoen gebruikers in België een ideale kandidaat om als netwerktool te gebruiken.

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Je inkoop vergemakkelijken met social media voor makelaars

5 minuten lezen

Niemand zal nog ontkennen dat sociale media — of het nu om TikTok, Instagram, Twitter, Facebook of LinkedIn gaat — een belangrijk deel zijn gaan uitmaken van ons leven. Vandaar dat ze ook voor vastgoedmakelaars een bijzonder krachtig instrument zijn. Elk kanaal heeft een specifiek profiel en trekt specifieke gebruikers aan. We staan even stil bij de sociale mediastrategie van We Invest en geven je enkele extra tips om daar je voordeel mee te doen.

Lucie Hébert 👩‍🎨

Lucie Hébert 👩‍🎨