Trainer presenteert zijn dia's

5 manieren om op de hoogte te blijven van de laatste markttrends

5 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Om uit te blinken als vastgoedmakelaar en aandacht te hebben voor de laatste markttrends is er niets beter dan continu opleiden. Hieronder staan we stil bij de voordelen en kansen die ontstaan door in te zetten op verschillende vormen van permanente bijscholing.  

Vastgoedopleidingen: 5 manieren om op de hoogte te blijven van de laatste markttrends 

Om als vastgoedmakelaar succesvol te zijn moet je naast prospectie en het opvolgen van dossiers, steeds meer zaken doen. Zo moet je op de hoogte zijn van wetgeving, deontologie en nieuwe prospectietools en bovendien goed kunnen onderhandelen en marktkennis hebben. Om uit te blinken als vastgoedmakelaar en aandacht te hebben voor de laatste markttrends is er niets beter dan continu opleiden. Hieronder staan we stil bij de voordelen en kansen die ontstaan door in te zetten op verschillende vormen van permanente bijscholing.  

Waarom blijven leren?  

Het kan niet genoeg herhaald worden: als vastgoedmakelaar is het niet alleen onontbeerlijk om je permanent bij te scholen, het is ook een wettelijke verplichting. Natuurlijk is een verplichting niet altijd een goede reden om te blijven leren, maar het kan toch geen kwaad om het even te herhalen: de door het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) erkende makelaars zijn verplicht om gedurende het hele jaar opleidingen te volgen om op hoog niveau te kunnen blijven werken en op de hoogte te zijn van de actualiteit op de vastgoedmarkt.  

Los daarvan zijn zowel de vastgoedmarkt als het beroep van vastgoedmakelaar voortdurend aan het veranderen. Denk maar aan de almaar meer uitgesproken digitalisering, nieuwe reglementeringen, de evolutie van de noden en behoeften van de klanten….  Als makelaar is het absoluut noodzakelijk om op de hoogte blijven van de nieuwigheden en veranderingen. Zo kan hij/zij de klanten zo kwalitatief mogelijk begeleiden bij al hun vastgoedplannen. En zoals iedereen weet, zijn er geen betere ambassadeurs voor je business dan tevreden klanten.   

Hoe meer je je competenties blijft ontwikkelen en up to date houden, hoe meer je je van je vakgenoten kan onderscheiden in een markt waar de concurrentie steeds meer op het scherp van de snee wordt gevoerd. Want  er zijn steeds meer vastgoedmakelaars. Het gaat zowel om jongeren die voor het eerst professioneel actief worden, als om mensen met meer beroepservaring die zich professioneel heroriënteren. In tien jaar tijd is het aantal vastgoedmakelaars in ons land met 25%  gestegen tot het recordcijfer van bijna 11.000! Je zal ongetwijfeld ook al begrepen hebben dat je in die omstandigheden als makelaar meer moet doen dan wat alle anderen doen. Alleen op die manier kan je vandaag al de vastgoedmakelaar van morgen worden. En daarvoor is permanente bijscholing dus onontbeerlijk. 

Het is dus zo klaar als een klontje dat je er goed aan doet om te profiteren van het ruime aanbod aan opleidingen en documentatie dat We Invest te bieden heeft.  

Voor welke opleidingen kan je kiezen?   

Bij We Invest zijn we er alleszins van overtuigd dat opleiding en bijscholing cruciaal zijn om een sterk en vooral duurzaam netwerk van makelaars te creëren.  Daarom stellen we permanent heel veel leeroplossingen aan de vastgoedmakelaars voor.  

1. Interne opleidingen

We Invest biedt opleidingen aan die zowel worden gegeven door interne medewerkers als door externe experts. We geven die opleidingen regelmatig ook in de vastgoedkantoren zelf. Kortom, we brengen de kennis over naar jouw werkplaats. De kers op de taart is natuurlijk dat de zaakvoerder van het kantoor zijn of haar team en de noden ervan heel goed kent. Dat betekent dat thema’s heel gericht kunnen worden gekozen zodat ze de competenties van het team versterken en ervoor zorgen dat de ploeg echt aan hetzelfde zeel trekt.   

2. Makelaars delen kennis met andere makelaars  

De meest evidente oplossing is niet altijd degene waaraan men het eerst denkt. En nochtans beschikken jouw collega’s eigenlijk allemaal over een echte goudmijn aan informatie. Ze zijn niet alleen vastgoedexpert, ze hebben ook van nabij allerlei complexe situaties meegemaakt en beschikken over professionele expertise en interessante werkmethodes, waar ook jij van kan profiteren. Om zo goed mogelijk van hun kennis en ervaring gebruik te maken, organiseren we verschillende opleidingen waarbij de medewerkers van één kantoor  kunnen leren van de medewerkers van andere kantoren. Tijdens de  Agent By Agent dagen bijvoorbeeld geven onze makelaars les aan hun collega’s. Maar net zo goed gaan de makelaars uit het netwerk bij elkaar op bezoek om bij een koffie de beste tips en tricks uit te wisselen. Het staat onomstotelijk vast dat de onderlinge hulp tussen de kantoren van het netwerk, een gigantische troef is voor alle We Invest- makelaars.  

3. Externe events

Er worden heel wat events voor vastgoedmakelaars georganiseerd rond verschillende actuele onderwerpen. We denken met name aan het Vastgoedcongres in Vlaanderen en aan de evenementen die in Wallonië worden georganiseerd door Federia. Daarnaast zijn er ook de verschillende bijeenkomsten voor verkopers en investeerders, die ook zeer interessante informatie opleveren om jouw aanpak ten aanzien van klanten aan te scherpen. Onze experts met het blauwe vlinderdasje organiseren trouwens ook bijeenkomsten in samenwerking met experts in een specifiek domein zoals bv. vastgoedadviseur, kredietmakelaar en professor Vincent Reynaerts. Het gaat om bijeenkomsten die altijd ongelooflijk veel inspiratie en informatie bieden en die je bovendien de kans bieden om te netwerken en ideeën uit te wisselen met verschillende mensen met een passie voor de vastgoedsector.  

4. Online-opleidingen  

Online-opleidingen zijn natuurlijk niet nieuw, maar tijdens de coronacrisis hebben we nog eens gezien hoe belangrijk ze zijn. En mede daardoor zijn ze aan het heropleven. We moeten er niet flauw over doen: het is bijzonder comfortabel om in pyjama en in de luie zetel te kunnen bijleren. Je bepaalt zelf wanneer; het tempo waartegen dat gebeurt, kun je verhogen of verlagen en je kiest zelf de thema’s die je het meest aanspreken. We Invest biedt aan de makelaars uit zijn netwerk twee online formats aan: het webinar en de geschreven opleidingen die beschikbaar zijn op het interne leerplatform. Met andere woorden: eigenlijk is al onze knowhow op elk uur van de dag en de nacht gewoon binnen handbereik!  

5. Zelf leren 

Tot slot kunnen we je alleen maar aanraden om een attitude aan te nemen om zelf bij te leren op basis van de vele artikelen en bronnen die beschikbaar zijn. Je kent als makelaar je sterktes, je aandachtspunten en je groeivooruitzichten. Als je op basis daarvan een persoonlijk leerprogramma opstelt dat aangepast is aan je noden, kan je enorme stappen zetten. Een kleine tip: maak in je agenda een vast tijdstip vrij om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Hoe nieuwsgieriger je bent, hoe meer je jezelf kan ontwikkelen.      

Heb je zin om te profiteren van de vele diensten die We Invest aan professionele vastgoedmakelaars biedt?  

 

Word We Invest makelaar!