Franchising als antwoord op concurrentie in de vastgoedwereld 

4 minuten lezen

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen

Ontdek hoe franchising het antwoord kan zijn op de groeiende concurrentie in de Vlaamse makelaardij.

Een forse toename in het aantal vastgoedkantoren heeft gezorgd voor een groeiende concurrentie in de Vlaamse makelaardij. Heel wat kantoren die er tot voor kort nog helemaal alleen voor stonden groeperen zich nu om deze concurrentiestrijd met een open vizier en vol vertrouwen aan te gaan. Zeker in tijden van economische onzekerheid is dat een niet te versmaden troef. Zo steeg het aantal kantoren dat in een franchisenetwerk actief is sinds 2020 zeer snel als gevolg van de hogere nood aan digitalisering, schaalvoordelen en expertise.

Wat is een franchisenetwerk?

Franchising is eigenlijk vrij eenvoudig: zelfstandige ondernemers verkrijgen het recht om een product of dienst te commercialiseren. In ruil daarvoor geeft de franchisenemer een compensatie aan de franchisegever. Het stelt franchisenemers in staat om zelfstandig te blijven, terwijl ze profiteren van de ondersteuning, naamsbekendheid en innovaties die door een franchisegever als We Invest worden aangeboden.

Franchising zit volop in de lift

Franchise.be, het eerste franchise platform in België, ziet de toekomst van franchising rooskleurig. Ondernemers kiezen steeds vaker voor dit businessmodel, zeker in tijden van economische crisis. Ook vastgoedondernemers, die worden geconfronteerd met een markt in volle transformatie en een versnelling van de digitalisering, volgen deze trend. Nick Boury, directeur van Franchise.be licht toe:

Over alle sectoren heen zijn franchiseformules in opmars in België. De stijgende lijn is duidelijk zichtbaar vanaf 2020, een uitzonderlijk jaar waarin het aantal kandidaat-franchisenemers met zo’n 180% toenam. Franchiseondernemerschap blijft groeien, met momenteel zo’n 250 franchisegevers actief in ons land.

Nick Boury, Bestuurder franchise.be

We Invest bevestigt de shift naar meer vastgoednetwerken, die de wildgroei aan kleinere kantoren langzaam maar zeker vervangt. Naast de algemene factoren die franchising bevorderen, zoals schaalvoordelen, hangt deze trend voornamelijk samen met de toegenomen complexiteit van de vastgoedmarkt. Raphaël Mathieu, CEO van franchisegever We Invest, legt uit:

De vastgoedsector is de afgelopen jaren permanent in transformatie geweest. Met de komst van nieuwe spelers in een zeer competitieve markt is digitalisering essentieel geworden. Digitalisering is niet langer een ‘nice to have’, maar een ‘must have’. Parallel zijn de verwachtingen van eindklanten geëvolueerd.

Raphaël Mathieu, CEO We Invest

Om concurrerend te blijven moeten onafhankelijke makelaars steeds meer middelen investeren. In tijden van crisis of onzekerheid is dit niet altijd mogelijk. Het franchisesysteem wordt dan zeer aantrekkelijk voor een groeiend aantal onder hen.

Hoe ondersteunt de franchisegever het netwerk?

Vroeger was de toegevoegde waarde van een franchisesysteem bijna uitsluitend afhankelijk van de bekendheid van het merk en de effectiviteit van de processen. Dat is vandaag anders:

Makelaars moeten niet alleen de nieuwste innovatieve oplossingen volgen, maar deze ook implementeren en integreren. Dat wordt vergemakkelijkt in een vastgoednetwerk dat zich toespitst op technologie, marketing en coaching zoals We Invest.

Er bestaat een ondersteuning op drie kernvakken:

  • Digitale expertise & ervaring als proptech delen

  • Een stevige marketingondersteuning en het gebruik van ons merk

  • Ondersteuning van de kantoren met producten, diensten en coaching die hen concurrentieel maken

Zo kunnen onze franchisenemers zich focussen op wat echt telt voor makelaars: het uitbouwen van hun kantoor tot dé referentie in hun exclusieve zone & het persoonlijk contact met de klanten.   

Samen aan hetzelfde zeel trekken

De keuze voor een bepaald franchisesysteem boven een ander is verbonden aan één cruciale voorwaarde: de vertrouwensrelatie tussen de franchisenemer en de franchisegever. De bewustwording dat hun samenwerking een unieke win-win is, waaruit ze allebei heel wat voordelen kunnen halen, is van groot belang. De continue verbetering en ontwikkeling van de diensten van de franchisegever zijn daarbij ook cruciaal.

Zo is een echte community opbouwen van enorm belang voor We Invest. Onze franchisenemers genieten naast onze diensten en schaalvoordelen ook van de uitwisseling tussen ons netwerk van 30 kantoren met meer dan 200 gelijkgezinde vastgoedexperts. Ook je portefeuille geniet daarvan: ons Golden Lead systeem levert je 10% meer omzet op het einde van de maand.

Ook voor jou de oplossing?

Als jij of je vastgoedkantoor groeiambities hebt, is het zeker het overwegen waard om de voor- en nadelen van franchising in detail te gaan bekijken.

De franchiseformule van We Invest stelt vastgoedmakelaars in staat om onafhankelijk te blijven, terwijl ze volop kunnen profiteren van de ondersteuning, marketing en innovaties die We Invest biedt.

Wil je meer weten over de succesvolle franchiseformule van We Invest?

Meer over ons franchising systeem

Verder lezen?

Hoe helpt We Invest zijn kantoren groeien?

4 minuten lezen

We Invest is het snelst groeiende vastgoednetwerk van België, met 10 extra kantoren in 2023. En toch is de kans groot dat je nog maar weinig over ons hebt opgevangen: We Invest is vooral actief in Brussel en Wallonië. Maar hoe wil We Invest zich ook op de Vlaamse markt ontwikkelen?

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen