Hoe bereken je de onroerende voorheffing in Vlaanderen?

Hoe bereken je de onroerende voorheffing in Vlaanderen?

3 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Als (toekomstige) huiseigenaar helpt dit artikel je door alle termen uit te leggen en de berekening van de belasting te staven.

‌De termen onroerende voorheffing en kadastraal inkomen doen zeker een belletje rinkelen, maar wat is het verschil en hoe bereken je de belasting hierop? Als (toekomstige) huiseigenaar helpt dit artikel je door alle termen uit te leggen en de berekening van de belasting te staven.

Het kadaster: de inventaris van alle gebouwen in België

Het kadaster biedt een inventaris of overzicht van alle gebouwen, huizen en appartementen in ons land. De bedoeling daarvan is om de eigenaars van elke woning te kunnen identificeren. Daarnaast dient het kadaster ook als basis voor de onroerende voorheffing.

Kadastraal inkomen: een fictief inkomen

Op basis van de kenmerken en de ligging van je onroerend goed, bepaalt het kadaster fictieve huurinkomsten. Die noemen we het kadastraal inkomen (KI): het gemiddelde normale netto-inkomen dat het onroerend goed de eigenaar elk jaar zou opbrengen. Dat heeft niks te maken met de werkelijke waarde van je gebouw, maar vertegenwoordigt de huurwaarde ervan.

kadastraal inkomen (KI): geschatte netto-inkomen van het pand

Let wel op! Als je een huis bouwt of verbouwt, verander je daardoor ook de waarde, én de huurwaarde, van het pand. Je moet de werken dus op tijd melden: binnen 30 dagen na de ingebruikname van je nieuwbouwwoning, of na het einde van verbouwingswerken aan een oudere woning.

Doe je dit niet, dan riskeer je administratieve of zelfs strafrechtelijke boetes. Na je aanmelding komt het Kadaster langs. In het geval van een nieuwe woning bepaalt ze het kadastraal inkomen, in het geval van verbouwingen, past ze het bestaande kadastraal inkomen aan. Je wordt achteraf op de hoogte gebracht over het nieuwe of herziene bedrag.

Onroerende voorheffing op vastgoed: een zeer reële belasting

Het bedrag van je onroerende voorheffing komt overeen met een percentage van het kadastraal inkomen, vermeerderd met gemeentelijke en regionale belastingen (opticentiemen), die dus afhankelijk zijn van de locatie van je woning.

Wie betaalt de onroerende voorheffing?

‌Als je op 1 januari van een boekjaar één of meer woningen bezit, moet je onroerende voorheffing betalen. Je mag die in geen geval doorrekenen aan een huurder. Heb je een nieuwe woning laten bouwen, dan betaal je het jaar na de ingebruikname pas de eerste keer onroerende voorheffing. Wanneer je in datzelfde jaar een woning (ver)koopt, moeten de koper en de verkoper de verschuldigde voorheffing onder elkaar verdelen, ook wanneer de heffing wordt gevorderd bij de eigenaar van het goed op 1 januari.

Lees ook: Alle kosten bij de aankoop van een woning

Hoeveel bedraagt de onroerende voorheffing?

De onroerende voorheffing bestaat uit 3 delen:

  1. De basisheffing voor het Vlaamse Gewest (3,97%)

  2. Opcentiemen voor de provincie (bovenop de basisheffing)

  3. Opcentiemen voor de gemeente (bovenop de basisheffing)

Je eigen onroerende voorheffing berekenen? Dat kan op de website van de Vlaamse overheid.

Wie heeft recht op een vermindering van de onroerende voorheffing?

  1. Vermindering voor een bescheiden woning

  2. Vermindering voor een energiezuinige woning

  3. Verminderd tarief voor verhuur als sociale huisvesting

  4. Vermindering voor personen met een handicap of oorlogsslachtoffers

Op zoek naar vastgoedadvies ?

Neem contact op met je lokale We Invest kantoor

Verder lezen?

Verhoging van de onroerende voorheffing: hoe, hoeveel, waarom?

3 minuten lezen

Elk jaar moeten Belgische huiseigenaren een belasting betalen op hun eigendom, bekend als de onroerende voorheffing. Dit jaar zal deze belasting aanzienlijk stijgen, afhankelijk van de locatie van het onroerend goed. Dat komt door de indexatie van het kadastraal inkomen.

Laureline Bragard ✍️

Laureline Bragard ✍️

Vastgoedexperte in Brussel

Welke invloed heeft het EPC-certificaat op de verkoopprijs van je woning?

3 minuten lezen

Investeren in muur- en dakisolatie, dubbel of zelfs driedubbel glas, of het installeren van zonnepanelen kan onze huizen milieuvriendelijker maken. De vraag is echter of deze duurzame investeringen een impact zullen hebben op de marktwaarde van de woning en uiteindelijk op de verkoopprijs van je huis of appartement.

Laureline Bragard ✍️

Laureline Bragard ✍️

Vastgoedexperte in Brussel

Wat betekent 'een optie nemen' op een woning?

3 minuten lezen

Ben je nog niet zeker dat je een bod zal doen op de woning van je dromen, maar wil je verzekeren dat niemand anders ermee gaat lopen? Dan is een optie nemen misschien een betere optie!

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen