De EPB-score op de verkoopprijs

Welke invloed heeft het EPC-certificaat op de verkoopprijs van je woning?

3 minuten lezen

Laureline Bragard ✍️

Laureline Bragard ✍️

Vastgoedexperte in Brussel

Investeren in muur- en dakisolatie, dubbel of zelfs driedubbel glas, of het installeren van zonnepanelen kan onze huizen milieuvriendelijker maken. De vraag is echter of deze duurzame investeringen een impact zullen hebben op de marktwaarde van de woning en uiteindelijk op de verkoopprijs van je huis of appartement.

Investeren in duurzame energieoplossingen kan inderdaad worden ingegeven door ecologische of financiële overwegingen op middellange of lange termijn. Maar hoe zit het als je je huis wil  verkopen? Kan je dan een hogere prijs vragen vanwege de (zeer) goede EPC-score of is de impact van de EPC-score op de waarde van je huis of appartement beperkt?

Het EPC-certificaat is cruciaal bij de aan- of verkoop  

Even ter herinnering: sinds 2011 is het EPC-certificaat verplicht bij de verkoop of verhuur van je huis of appartement. Dit certificaat geeft woningen een score van A tot G en een waarde uitgedrukt in kW/m² per jaar, die het niveau van energie-efficiëntie aangeeft. Hoe lager de score – met andere woorden, hoe dichter bij A - hoe energiezuiniger het huis en (over het algemeen) hoe lager de energierekening.

Wat brengt de EPC-score met zich mee? 

De steeds strengere energieregelgeving betekent dat je door een energiezuinige woning te kopen de extra renovatiekosten vermijdt om de woning of het appartement conform te maken aan de regelgeving. Bovendien betekent een betere EPC-score ook dat je  energieverbruik lager zal liggen en dat de kosten ervan dus minder hoog zullen oplopen. Tot slot speelt er ook een psychologisch aspect mee; zichtbare kenmerken zoals zonnepanelen laten duidelijk zien dat de eigenaar zich inzet voor de bescherming van het milieu.

De impact van de EPC-score op de waarde 

Het spreekt dan ook voor zich dat een woning of appartement met een betere EPC-score meer waard zal zijn dan vastgoed dat minder energie-efficiënt is, zeker in de huidige context van strijdende energieprijzen. Onderzoek van de KU Leuven geeft aan dat woningen met de beste EPC-scores zo’n 11% duurder zijn.  

Werkzaamheden die het verschil maken

Diverse 'groene' investeringen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de verkoopprijs:

  1. Zoals je een deksel op een pan legt om sneller op te warmen, is dakisolatie het eerste waar je op moet letten. Daardoor kan  energieverlies met 30% kan verminderen. Het isoleren van een dak van 100m2 bespaart je dan ook ongeveer 2.300 euro per jaar. Goede dakisolatie kan ook de verkoopprijs met gemiddeld 5% verhogen.

  2. Het isoleren van muren kan het energieverbruik met 20% verlagen en daarmee EPC-score verbeteren. Als je 130 m2 buitenmuren isoleert, bespaar je ook ongeveer 1.600 euro per jaar.

  3. Op de derde plaats komt het isoleren van de vloeren, waarmee je het energieverbruik met ongeveer 10% verlaagt. Deze investering verdient zichzelf terug in ongeveer 4 jaar, aangezien het isoleren van 100m2 vloer ongeveer 1.000 euro per jaar bespaart.

  4. Ten slotte is het installeren van hoogrendementsramen en dubbele of zelfs driedubbele beglazing niet goedkoop, maar het plaatsen ervan is wel relatief gemakkelijk en het kan het energieverlies met 15% verminderen. Woningen met dubbele beglazing zijn gemiddeld 8% meer waard dan vergelijkbare woningen met enkele beglazing.

Wat de EPC-score van je woning ook is, de juiste verkoopstrategie zal je helpen om je huis of appartement onder de best mogelijke voorwaarden te verkopen. Onze lokale makelaars staan in ieder geval klaar om je met raad en daad bij te staan bij de verkoop van je huis of appartement. 

Laat je begeleiden

Verder lezen?

Is een huis of appartement kopen in een overstromingsgebied het waard?

7 minuten lezen

Stoelen die op het water dobberen, behang dat helemaal week wordt, en modder die de woonkamer binnendringt - dit is het rampscenario dat meer dan 90% van de potentiële kopers van vastgoed terecht angst aanjaagt. Zeker sinds de beelden van de overstromingen in Wallonië tijdens de zomer van 2021 op ieders netvlies gebrand staan. Hoe schat je de risico's in en hoe bescherm je jezelf als het huis van je dromen in een overstromingsgebied ligt?

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Verhoging van de onroerende voorheffing: hoe, hoeveel, waarom?

3 minuten lezen

Elk jaar moeten Belgische huiseigenaren een belasting betalen op hun eigendom, bekend als de onroerende voorheffing. Dit jaar zal deze belasting aanzienlijk stijgen, afhankelijk van de locatie van het onroerend goed. Dat komt door de indexatie van het kadastraal inkomen.

Laureline Bragard ✍️

Laureline Bragard ✍️

Vastgoedexperte in Brussel