Wat zoeken kopers van vastgoed vandaag?

Wat zoeken kopers van vastgoed vandaag? [onderzoek]

7 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Daarom deed We Invest een rondvraag bij 1.500 kopers. Hieronder vind je de resultaten daarvan.

Om een woning of appartement te verkopen is het daarom vandaag meer dan ooit belangrijk om een goed inzicht te hebben in de noden en het gedrag van de kandidaat-kopers. Daarom deed We Invest een rondvraag bij 1.500 kopers. Hieronder vind je de resultaten daarvan.

De opkomende kopersmarkt

De jongste jaren was de vastgoedsector sterk gekant in het voordeel van de verkopers. Omdat kopers elkaar beconcurreerden dankzij voordelige leningen, bevonden de verkopers zich in de sterkste onderhandelingspositie. Met andere woorden: ze speelden de hoofdrol in de film van de vastgoedmarkt. Dat leidde soms tot biedingen sterk boven vraagprijs.

Vandaag hebben de oplopende inflatie en de stijging van de intrestvoeten de verhouding tussen vraag en aanbod opnieuw genormaliseerd, waardoor ook de kopers weer ten volle hun rol kunnen spelen op de vastgoedmarkt.

Waarom kopen Belgen vastgoed?

Het is een bekend cliché dat de Belgen een baksteen in de maag hebben. En dat is opnieuw bevestigd in ons onderzoek, aangezien 72% van de ondervraagden eigenaar zijn van een woning of appartement. Maar wat motiveert de kandidaat-kopers precies?

Doelstellingen van een vastgoedaankoop

Meer dan 70% van de respondenten geeft aan een woning of appartement te willen kopen om erin te wonen. De tweede grootste groep (17,3%) zijn de investeerders, die vastgoed willen kopen om te verhuren. Voorts vinden we nog kopers van een tweede verblijf (4,4%) en ten slotte een kleine groep investeerders die zich specialiseren in het kopen en verkopen.    

Doelstellingen van een vastgoedaankoop

Motivaties om eigenaar te worden van een woning of appartement

Voor de meerderheid van de respondenten blijft het doel van het verwerven van een woning dus om er te wonen, voornamelijk omdat ze dan ook over de vrijheid beschikken om hun woning of appartement volledig naar hun eigen zin in te richten.

Zoekcriteria van de kandidaat-kopers van woningen en appartementen

Belgen willen dus eigenaar worden van een woning of appartement. Maar hoe ziet hun droomthuis eruit? De opeenvolgende lockdowns als gevolg van de coronapandemie hebben ervoor gezorgd dat wooncomfort, dat zich vertaalt in een goede lichtinval (95,3%) of in de aanwezigheid van buitenruimte (93,5%) een essentieel zoekcriterium is geworden.

Maar sinds kort hebben de oplopende inflatie en de energiecrisis andere criteria ook erg belangrijk. Het gaat dan om de isolatie van de woning of het appartement (88,5%) en de PEB-score. Het is niet moeilijk om dat te begrijpen: het uit de pan swingen van de energiefacturen en de renovatiekosten zorgen voor de nodige bezorgdheid bij kandidaat-kopers.  

Top 3 van de vereisten bij kopers

Types woningen en appartementen die de kopers zoeken

Eén en ander verklaart ook waarom meer dan de helft van de kopers een instapklare woning of appartement zoeken of een pand waarin hoogstens een likje verf nodig is. Een iets kleiner aantal respodenten (44%) is bereid lichte werkzaamheden uit te voeren zoals het vernieuwen van de keuken of de badkamer. Het is weinig verrassend dat woningen en appartementen waarin een grondige renovatie nodig is, onderaan de rangschikking staan.  

Types woningen en appartementen die de kopers zoeken

Criteria die tijdens de zoektocht naar een woning of appartement evolueren

In tegenstelling tot de locatie, die zoals vanouds een belangrijk zoekcriterium blijft, stellen we voor andere criteria vast dat ze tijdens de zoektocht wel eens kunnen evolueren. Zo is het budget het criterium dat het vaakst wordt herbekeken tijdens de zoektocht naar een droomwoning, omdat het voor de meerderheid van de respondenten het belangrijkste obstakel is op de weg om een eigendom te verwerven.      

Veranderende criteria

Welke kanalen gebruiken de kandidaat-kopers het meest ?

Onlinezoekkanalen

In de zoektocht naar de woning of appartementen van hun dromen, gebruiken kandidaat-kopers heel veel verschillende kanalen. In de eerste plaats kijken ze op internet en meer bepaald naar de vastgoedsites (72,7%) zoals Immoweb, ImmoVlan en andere, gevolgd door de eigen sites van de vastgoedmakelaars (8,3%).

Offlinezoekkanalen

Maar kandidaat-kopers beperken zich bij hun zoektocht niet tot het internet alleen. Een bezoek aan een makelaarskantoor is het derde meest gebruikte kanaal (7,3%) door de kopers die op zoek zijn naar hun droomthuis. Zelf op zoek naar je droomwoning? Vind het We Invest kantoor in jouw buurt.

De meerwaarde die vastgoedmakelaars aan kandidaat-kopers bieden

Dat vastgoedmakelaars een zo belangrijke rol spelen in de zoektocht, komt natuurlijk omdat ze niet alleen brede waaier van woningen en appartementen aanbieden, maar ook omdat ze diensten aanbieden die in de ogen van de kopers bijzonder waardevol zijn :

  • Schatting van de totale prijs van de woning

  • Brochures met een volledige uitleg voor elke kandidaat

  • Kostenraming van eventuele renovatiewerkzaamheden

  • Virtuele bezoeken en video’s

  • Flexibiliteit voor het maken van afspraken

  • Begeleiding door een expert

Kortom, het inschakelen van een vastgoedmakelaar moet je niet zien als een kost, maar wel als een investering!

Wat moeten we onthouden van de verwachtingen van de kandidaat-kopers?

De resultaten van het onderzoek zijn overduidelijk. Kopers zijn over het algemeen vooral op zoek naar woningen en appartementen die beantwoorden aan de volgende criteria :

  • Zo goed als instapklaar

  • Met de best mogelijke energiescore

  • Met een uitstekend wooncomfort (lichtinval, geluidsisolatie, buitenruimte)

  • In de nabijheid van hun ideale locatie

Daarnaast verwachten kopers gedetailleerde brochure van de woning of het appartement, die hen in staat stelt om gemakkelijk zicht te krijgen op al die criteria.

Indien de woning of het appartement niet aan die criteria beantwoordt, zullen de kandidaat-kopers natuurlijk begeleiding nodig hebben. Als vastgoedprofessionals beschikken wij over heel wat tools om daarbij te helpen. En vanzelfsprekend kunnen we bij We Invest ook die tools inzetten om verkopers een handje te helpen bij de verkoop van hun woning of appartement.

Onze professionals staan klaar om samen met jou tot het beste resultaat te komen. Laten we bijvoorbeeld al maar eens beginnen met te schatten hoeveel jouw woning of appartement waard is.

De waarde van mijn woning of appartement schatten

Verder lezen?

Wat is de Wet Breyne?

3 minuten lezen

Deze wet beschermt kopers op het gebied van voltooiingswaarborg, eigendomsoverdracht, betaling en oplevering van het gebouw.

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen