Wat zoeken kopers van vastgoed vandaag?

Wat zoeken kopers van vastgoed vandaag? [onderzoek]

7 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

We Invest onderzocht de noden en het gedrag van de kopers op de vastgoedmarkt. De interessantste conclusies delen we hier met jou!

De Belgen hebben een baksteen in de maag! Een cliché dat opnieuw bevestigd wordt, aangezien 72% van de huishoudens eigenaar zou zijn van hun huis of appartement. Maar wat zijn de motivaties van deze kopers? Hoe zien ze de vastgoedmarkt? Wat zijn hun verwachtingen in de huidige context?

Om deze vragen te beantwoorden, heeft We Invest een studie uitgevoerd onder 1500 kopers en deelt de belangrijkste resultaten van dit onderzoek met jou.

Waarom kopen Belgen vastgoed?

Meer dan 70% van de respondenten geeft aan een woning of appartement te willen kopen om erin te wonen. De tweede grootste groep (17,3%) zijn de investeerders, die vastgoed willen kopen om te verhuren. Daarna vinden we nog kopers van een tweede verblijf (4,4%) en ten slotte een kleine groep investeerders die zich specialiseren in het kopen en verkopen.  

De voortdurende veranderingen op de vastgoedmarkt hebben de plannen van veel kopers verstoord, waardoor nieuwe uitdagingen maar ook nieuwe kansen zijn ontstaan.

Doelstellingen van een vastgoedaankoop

De perceptie van de vastgoedmarkt door kopers

Om een beter inzicht te krijgen in de verwachtingen en moeilijkheden waarmee vastgoedkopers worden geconfronteerd, is het essentieel om hun perceptie van de markt te onderzoeken.

Een vastgoedmarkt in het voordeel van verkopers?

Volgens onze enquête is de meerderheid van de respondenten (46%) van mening dat de markt momenteel voordeliger is voor verkopers dan voor kopers. 37,6% is voorstander van een evenwicht tussen beide partijen en slechts 16,4% is van mening dat kopers worden bevoordeeld.

Dit kan worden verklaard door het feit dat 75% van de kopers moeite heeft om de juiste woning te vinden, deels vanwege de huizenprijzen en deels vanwege de hypotheekvoorwaarden.

Door deze moeilijkheden is de zoekperiode voor 25% van onze respondenten verlengd van 6 maanden tot 1 jaar.

Hoe zit het met de status van eigenaar zijn?

Nadat de aankoop is afgerond, denkt de meerderheid van de respondenten dat het in 2024 iets moeilijker is om eigenaar te zijn dan in 2023, en meer dan 70% van hen gaat zelfs nog verder door te stellen dat het vandaag de dag veel moeilijker is om eigenaar te zijn dan vijf jaar geleden!

Het vertrouwen in de vastgoedmarkt blijft bestaan!

Deze realiteit lijkt potentiële kopers echter niet af te schrikken, aangezien meer dan 60% van hen nog steeds vertrouwen heeft in de stabiliteit van de vastgoedmarkt op lange termijn.

Wat maakt het financieren van vastgoed zo ingewikkeld?

Financieren is een cruciale stap in het aankoopproces van onroerend goed. De helft van de respondenten van de studie zegt dat het vaststellen van het budget ingewikkeld is. Notariskosten en maandelijkse hypotheekbetalingen maken het namelijk niet eenvoudig om de totale kosten van de vastgoedaankoop te berekenen. Daarom wordt het sterk aanbevolen om bij een aankoopproject professionele begeleiding te zoeken.

Hoe definiëren kopers hun budget?

Hoewel het noorden en het zuiden van het land over het algemeen hetzelfde denken over de aankoop van onroerend goed, blijkt dit niet het geval te zijn als het gaat om de methode om het budget vast te stellen.

Aan franstalige kant geven de respondenten er de voorkeur aan hun bankier in te schakelen (50%) in deze complexe oefening, terwijl Vlamingen er de voorkeur aan geven dit zelf te doen (58%). En zodra dit budget is vastgesteld, moet het worden geconfronteerd met de realiteit van de markt.

Het budget tegenover de realiteit van de vastgoedmarkt

Volgens de resultaten van het onderzoek heeft 60% van de kopers een duidelijk beeld van wat ze kunnen kopen binnen het vastgestelde budget. Echter, het lijkt erop dat de meerderheid van de respondenten de grootte van hun ideale huis of appartement naar beneden heeft moeten bijstellen en/of hun zoekgebied heeft moeten uitbreiden. Dit laatste punt is bijzonder interessant, aangezien locatie al decennialang wordt beschouwd als HET vaste criterium. Toch tonen de resultaten aan dat onder de potentiële kopers die hun zoekcriteria hebben moeten herzien, de meerderheid ervoor heeft gekozen om flexibeler te zijn wat betreft de locatie.

Een andere oplossing voor 52% van de respondenten in Vlaanderen was om hun oorspronkelijke budget te verhogen. Dit doen ze door extra te lenen bij de bank of bij vrienden of familie.

Geduld en het herzien van zoekcriteria zijn dus belangrijk voor veel potentiële kopers...

Zoekcriteria van de kandidaat-kopers van woningen en appartementen

Belgen willen dus eigenaar worden van een woning of appartement. Maar hoe ziet hun droomthuis eruit? Enkele zaken zijn blijven hangen na de lockdowns: wooncomfort, dat zich vertaalt in een goede lichtinval (95,3%) of in de aanwezigheid van buitenruimte (93,5%) zijn een essentieel zoekcriterium geworden.

Maar sinds kort hebben de oplopende inflatie en de energiecrisis andere criteria ook erg belangrijk gemaakt. Het gaat dan om de isolatie van de woning of het appartement (88,5%) en de PEB-score. Daarnaast heeft ook de renovatieplicht gevolgen: de renovatiekosten zorgen voor de nodige bezorgdheid bij kandidaat-kopers.

Top 3 van de vereisten bij kopers

Types woningen en appartementen die de kopers zoeken

Eén en ander verklaart ook waarom meer dan de helft van de kopers een instapklare woning of appartement zoeken of een pand waarin hoogstens een likje verf nodig is. Een iets kleiner aantal respodenten (44%) is bereid lichte werkzaamheden uit te voeren zoals het vernieuwen van de keuken of de badkamer. Het is weinig verrassend dat woningen en appartementen waarin een grondige renovatie nodig is, onderaan de rangschikking staan.  

Types woningen en appartementen die de kopers zoeken

De EPC-score

Het is geen verrassing dat de EPC-score één van de prioritaire criteria is geworden voor driekwart van de ondervraagden. Maar wat interessant is, is om de motivaties achter dit belang te begrijpen. Voor Franstaligen is het belangrijkste doel om de energierekening te verlagen, terwijl aan de Vlaamse kant het voldoen aan de wetgeving primeert.

Mensen die niet afgeschrikt worden door een lage EPC score, doen dat net omdat deze woningen goedkoper zijn. Zij geven er dus de voorkeur aan zelf energie-renovatiewerken uit te voeren.

Het valt ook op dat een EPC-score van D het minimum aanvaardbare niveau is voor de meerderheid van de respondenten, en iets meer dan de helft heeft de energieprestatie gevonden die ze aanvankelijk zochten.

Criteria die tijdens de zoektocht naar een woning of appartement evolueren

Het budget is het criterium dat het vaakst wordt herbekeken tijdens de zoektocht naar een droomwoning, omdat het voor de meerderheid van de respondenten het belangrijkste obstakel is op de weg om een eigendom te verwerven.      

Veranderende criteria

Welke kanalen gebruiken de kandidaat-kopers het meest?

Onlinezoekkanalen

In de zoektocht naar de woning of appartementen van hun dromen, gebruiken kandidaat-kopers heel veel verschillende kanalen. In de eerste plaats kijken ze op internet en meer bepaald naar de vastgoedsites (72,7%) zoals Immoweb, ImmoVlan en andere, gevolgd door de eigen sites van de vastgoedmakelaars (8,3%).

Offlinezoekkanalen

Maar kandidaat-kopers beperken zich bij hun zoektocht niet tot het internet alleen. Een bezoek aan een makelaarskantoor is het derde meest gebruikte kanaal (7,3%) door de kopers die op zoek zijn naar hun droomthuis. Zelf op zoek naar je droomwoning? Vind het We Invest kantoor in jouw buurt.

De meerwaarde die vastgoedmakelaars aan kandidaat-kopers bieden

Dat vastgoedmakelaars een zo belangrijke rol spelen in de zoektocht, komt natuurlijk omdat ze niet alleen brede waaier van woningen en appartementen aanbieden, maar ook omdat ze diensten aanbieden die in de ogen van de kopers bijzonder waardevol zijn :

  • Schatting van de totale prijs van de woning

  • Brochures met een volledige uitleg voor elke kandidaat

  • Kostenraming van eventuele renovatiewerkzaamheden

  • Virtuele bezoeken en video’s

  • Flexibiliteit voor het maken van afspraken

  • Begeleiding door een expert

Kortom, het inschakelen van een vastgoedmakelaar moet je niet zien als een kost, maar wel als een investering!

Wat moeten we onthouden van de verwachtingen van de kandidaat-kopers?

De resultaten van het onderzoek zijn overduidelijk. Kopers zijn over het algemeen vooral op zoek naar woningen en appartementen die beantwoorden aan de volgende criteria :

  • Zo goed als instapklaar

  • Met de best mogelijke energiescore

  • Met een uitstekend wooncomfort (lichtinval, geluidsisolatie, buitenruimte)

  • In de nabijheid van hun ideale locatie

Daarnaast verwachten kopers gedetailleerde brochure van de woning of het appartement, die hen in staat stelt om gemakkelijk zicht te krijgen op al die criteria.

Indien de woning of het appartement niet aan die criteria beantwoordt, zullen de kandidaat-kopers natuurlijk begeleiding nodig hebben. Als vastgoedprofessionals beschikken wij over heel wat tools om daarbij te helpen. En vanzelfsprekend kunnen we bij We Invest ook die tools inzetten om verkopers een handje te helpen bij de verkoop van hun woning of appartement.

Onze professionals staan klaar om samen met jou tot het beste resultaat te komen. Laten we bijvoorbeeld al maar eens beginnen met te schatten hoeveel jouw woning of appartement waard is.

De waarde van mijn woning of appartement schatten

Verder lezen?

Wat is de Wet Breyne?

3 minuten lezen

Deze wet beschermt kopers op het gebied van voltooiingswaarborg, eigendomsoverdracht, betaling en oplevering van het gebouw.

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen