Wat is de voorlopige oplevering voor een nieuwbouwappartement?

4 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Het is echter ook het startschot voor enkele cruciale garanties en bescherm-mechanismen die je beschermen tegen onvolledige werken of mankementen.

Bij de aankoop van een nieuwbouw huis of appartement horen enkele belangrijke sleutelmomenten. Eén daarvan is de voorlopige oplevering. Dat is in feite het moment dat de werken voltooid zijn, en jij kan intrekken in je nieuwe woning. Het is echter ook het startschot voor enkele cruciale garanties en bescherm-mechanismen die je beschermen tegen onvolledige werken of mankementen.

Wat is de 'dubbele' oplevering?

Bij de aankoop van een nieuwbouw appartement of huis geniet de koper een extra bescherming dankzij de 'dubbele oplevering'. Die bestaat enerzijds uit de voorlopige oplevering, waarin de koper de kans krijgt om gebreken in het gebouw vast te stellen en anderzijds uit de definitieve oplevering (of eindoplevering). Dat is het moment waarop de bouwheer het gebouw oplevert en de koper het voltooien van de werken aanvaardt.

Wat verstaan we onder de voorlopige oplevering?

Naast de ontvangst van de sleutels van je gloednieuwe woning is de voorlopige oplevering het startschot van de periode waarin je eventuele gebreken aan het pand kan melden. Via een rondleiding in aanwezigheid van de architect en de aannemer wordt nagegaan of er geen zichtbare gebreken, tekortkomingen of fouten aanwezig zijn. Zo kan je een ontbrekende plint aanwijzen of een barst in de raam melden. Je bouwheer is verplicht om deze zaker gratis te herstellen. Je kan je als koper altijd laten vergezellen door een expert. Na de rondleiding wordt een PV (proces-verbaal) opgesteld. In principe kan de bouwheer vanaf die dag ook het bedrag van de aankoop opeisen.

De voorlopige oplevering is voor de koper dus een soort garantie dat de werken correct werden uitgevoerd.

De voorlopige oplevering is daarnaast ook het vertrekpunt voor twee belangrijke garanties:

  • Garantietermijn voor verborgen gebreken

Minimum één jaar na de voorlopige oplevering kan de definitieve oplevering plaatsvinden. Deze periode van 1 jaar tussen de voorlopige en definitieve oplevering is de garantietermijn voor verborgen gebreken. In deze periode krijgt de koper de tijd om de woning te gaan onderzoeken op eventuele gebreken. Deze gebreken moeten dan hersteld worden vóór de eindoplevering kan plaatsvinden.

Na de eindoplevering blijft de koper wel nog gedekt voor zware verborgen gebreken die te maken hebben met de structuurstabiliteit en waterdichtheid van het gebouw. Die garantie noemt de tienjarige aansprakelijkheid. Die gaat in principe van start op het moment van de eindoplevering, maar in de meeste gevallen wordt daar contractueel van afgeweken en start het 10-jarige contract vanaf de voorlopige oplevering.

Benieuwd naar ons aanbod nieuwbouwappartementen?


Verder lezen?