Huurprijs indexeren niet langer mogelijk voor woning met slechte energiescore

Welke documenten zijn noodzakelijk bij de verkoop van je woning? (infographic)

3 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Het is van essentieel belang dat bij het samenstellen van dit dossier uiterst nauwgezet te werk wordt gegaan, zodat er bij het sluiten van het verkoopcontract niets ontbreekt in het dossier.

Voor je kan beginnen met het te koop te zetten van je woning moet je als verkoper heel wat administratie in orde brengen. Een volledig en juridisch aanvaard verkoopdossier omvat een reeks documenten van verschillende instellingen. Het is van essentieel belang dat bij het samenstellen van dit dossier uiterst nauwgezet te werk wordt gegaan, zodat er bij het sluiten van het verkoopcontract niets ontbreekt in het dossier.

Het ontbreken van bepaalde documenten kan namelijk leiden tot sancties of administratieve boetes!

Dit artikel bespreekt enkele van de belangrijkste documenten. Download onderaan ons overzicht van alle documenten, zodat je voorbereid aan de verkoop kan beginnen.

1. Milieukeuringen

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is misschien wel het bekendste van alle nodige attesten. Het is een cijfer dat aantoont hoe energiezuinig een pand is. Een gespecialiseerde keurder komt je woning inspecteren.

Daarnaast moet de elektrische installatie tiptop in orde zijn. Ook hiervoor komt een keurder langs. Keurt hij of zij je installatie af? Dan moet er binnen de achttien maanden na verkoop een nieuwe keuring plaatsvinden.

Je hebt ook een bodemattest nodig om de nieuwe eigenaars op de hoogte te stellen van eventuele bodemverontreiniging of vervuilende activiteiten op het terrein. Dit document vraag je aan bij de OVAM.

Dankzij de gegevens rond overstromingsgevaar weten de kopers of hun toekomstige woonst zich al dan niet in overstromingsgevoelig gebied bevindt. Het nodige attest vraag je eenvoudig aan bij Geopunt.

2. Bouwkundige attesten

De kopers van je huis of je appartement moeten de geschiedenis kennen van het pand dat ze aankopen. Hiervoor vraag jij of de notaris een stedenbouwkundig attest aan bij het Omgevingslokket van je gemeente of stad. Hierin staat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het pand en eventuele bouwovertredingen vermeld. Informatie over het perceel waar de woning op staat vind je op het kadastraal plan, aan te vragen bij het kadaster.

Heb je verbouwingen uitgevoerd na 2002? Dan beschik je normaal gezien over een postinterventiedossier (PID) waarin staat hoe de structuur van de woning veranderd werd en welke materialen gebruikt zijn. De verantwoordelijke aannemer of architect maakt dit op.

3. Specifieke attesten

Wanneer je een verhuurd appartement verkoopt moeten ook alle documenten en contracten betreffende de huurovereenkomst doorgespeeld worden naar de nieuwe eigenaar.

De gegevens over de mede-eigendom, wanneer het gaat om een appartement binnen een groter geheel, met mede-eigendom.

Download onze infographic!

Welke documenten moeten verplicht in je verkoopdossier zitten?
Welke documenten moeten verplicht in je verkoopdossier zitten?
Welke documenten moeten verplicht in je verkoopdossier zitten?

Nog vragen over je verkoopdossier of hoe je aan de verkoop van je woning start? Onze vastgoedadviseurs staan voor jou klaar voor al je vastgoedvragen. Neem contact op met je lokale We Invest kantoor. Jouw We Invest makelaar neemt het hele administratieve proces over en zorgt voor een zorgeloze verkoop, dankzij onze expertise in marketing, tech en vastgoedrecht!

Hulp nodig bij de verkoop van je woning?

Ontvang gratis advies

Verder lezen?

Verwachtingen voor de vastgoedmarkt in 2023

5 minuten lezen

En hoewel de wereld onvoorspelbaarder lijkt dan ooit, zetten onze experts toch enkele vastgoedtrends op een rijtje die zich in 2023 nog nadrukkelijker dan voorheen gaan manifesteren.

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen