Consolidatie als antwoord op concurrentie tussen makelaars

5 minuten lezen

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen

De consolidatie in vastgoedsector versnelt, volgens Fonds323. Kan dit het antwoord zijn op de groeiende concurrentie op de vastgoedmarkt?

Steeds meer grote, concurrentiële groepen en steeds minder kleine onafhankelijke bedrijven. Die versnelling van de consolidatie binnen de vastgoedsector heeft het Fonds323 geïdentificeerd als één van de belangrijkste trends in 2024. We moeten niet ver zoeken naar voorbeelden, met name de samensmelting van Zimmo en Logic-Immo, de overname van Realo door Immoweb en de groeiende invloed van vastgoednetwerken onder makelaars.

Maar wat drijft deze trend naar grotere bedrijven? We gaan dieper in op dit fenomeen en werpen een blik op de toekomst: welke gevolgen zal de consolidatie hebben voor de vastgoedmarkt?

Wat bedoelen we met de consolidatie in de vastgoedsector?

ChatGPT omschrijft consolidatie als volgt: Consolidatie op de vastgoedmarkt verwijst naar het proces waarbij verschillende vastgoedbedrijven samenkomen of worden overgenomen, wat resulteert in een geconcentreerde industrie met een kleiner aantal sterke spelers.

Wij bepalen het vooral als een antwoord op een steeds veeleisendere eindklant. Zo staat er in de lijst met trends van het Fonds323 naast consolidatie ook nog de digitalisering en professionalisering van makelaardij voor 2024. Laten net dat de punten zijn die enorme expertise en investeringen vergen. Investeringen die de duizenden kleine kantoren van weleer niet alleen kunnen maken. Denk aan een performante website, of een opmerkelijke naamsbekendheid campagne: al die zaken kosten handenvol geld.

Verhoogde concurrentie zorgt voor nood aan samenwerking

Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 87% van de makelaars vindt dat de concurrentie het afgelopen jaar sterk is opgelopen. Nochtans blijkt het aantal vastgoedmakelaars sinds 2021 te stagneren. Het aantal bedrijven blijft gelijk, maar de concurrentie stijgt toch. Het is dus eerder de specialisatie die de eindgebruiker vraagt, die de oorzaak is van de grotere concurrentie: je moet steeds innovatiever uit de hoek komen om de eindklant te kunnen overtuigen van jouw toegevoegde waarde.

Ook wij hebben heel snel gerealiseerd dat je sterke investeringen nodig hebt om je te onderscheiden in de markt! De kopers en verkopers van vandaag zijn steeds veeleisender. En om aan deze verwachtingen te voldoen, moeten makelaars steeds meer investeren. Daarom hebben we investeerders aangetrokken, sterk geïnvesteerd in technologische tools en ontwikkelden we ons eigen model om snel te groeien. We zijn met andere woorden op zoek gegaan naar manieren om die veranderende verwachtingen van de eindklant te kunnen inlossen.

Raphaël Mathieu, CEO We Invest

Wat zijn de voordelen van de consolidatie op de vastgoedmarkt?

Die innovatie kan je creëren dankzij de specialisatie binnen een grote groep. Er zijn ook nog andere voordelen van de consolidatie: efficiëntie, schaalvoordelen en concurrentieslagkracht.

  • Efficiëntie: Een sterke groep creëren kan leiden tot een bundeling van expertise en middelen, wat kan resulteren in verbeterde innovatie en operationele efficiëntie. Dit kan leiden tot een betere dienstverlening voor klanten en een hogere productiviteit.

  • (Economische) schaalvoordelen: Een groter bedrijf heeft toegang tot meer middelen en kan profiteren van schaalvoordelen op het gebied van inkoop, financiering en operationele efficiëntie. Een eenvoudig voorbeeld: bij onderhandelingen voor de beste tarieven voor een bepaalde software heb je meer slagkracht met 35 kantoren dan als individueel kantoor. 

  • Concurrentie: Dankzij consolidatie heb je een verbeterde toegang tot kapitaal en talent, een verhoogde marktmacht en concurrentiepositie, betere risicospreiding en mogelijkheden voor diversificatie van portefeuilles, en tot slot ook verbeterde stabiliteit en weerbaarheid tegen marktschommelingen.

  • Technologie: De opkomst van technologische innovaties, zoals big data, kunstmatige intelligentie en blockchain, heeft de manier waarop vastgoedtransacties worden uitgevoerd drastisch veranderd. Door samen te werken met technologiebedrijven of door zelf technologische capaciteiten te ontwikkelen, kunnen vastgoedbedrijven concurrerend blijven in een digitaliserende markt.

De consolidatie is aan het versnellen

Dat brengt ons dan in de huidige situatie: heel wat vastgoedmakelaars kozen ervoor om zich aan te sluiten bij een grotere groep. Denk aan de snelle expansie van merken zoals ERA, Immo François, Dewaele en We Invest. Maar ook de grote vastgoedplatformen zijn op zoek naar schaalvoordelen: Immoweb kocht onlangs Realo, en Zimmo dan weer Logic-Immo. In alle lagen van onze vastgoedmarkt kan je maar één trend zien: Een steeds snellere, en bredere consolidatie van kleine bedrijven naar grote groepen met honderden werknemers.

Is er dan echt geen andere oplossing? Is het dan echt sink or swim?

Hoe kan jij als makelaar omgaan met de consolidatie?

Voor kleine makelaars kan consolidatie vaak als een bedreiging voelen. Ze verliezen marktaandeel op hun lokale markt, ondanks hun uitgebreide kennis en ervaring. Toch is er nog tijd om hierop te reageren, aangezien de markt nog steeds zeer versnipperd is. Specialisatie in een bepaalde regio, klantensegment of dienstverlening kan een strategie zijn om te overleven. Je hebt dus nog de tijd om een gepaste strategie te kiezen…

De realiteit blijft: kleine spelers zullen verdwijnen omdat een kleine speler niet meer in staat zal zijn om aan de toekomstige behoeften te voldoen, vooral als het gaat over de digitalisering. In de toekomst zal alleen een goede reputatie niet meer voldoende zijn. Leadgeneratie zal bijna volledig digitaal gebeuren in de toekomst. Dat is een uitdaging die je als makelaar alleen niet aankan.

Raphaël Mathieu, CEO We Invest

Maar hoe kan je hierop reageren als kleine makelaar? Alle cursussen strategisch management zeggen hetzelfde: Je kan specialiseren (in regio, klantensegment of diensten) of je kan zelf integreren in een groter bedrijf (consolidatie). 

Laten we even inzoomen op die integratie. Die hoeft geen vijandige overname te zijn. Dat hoeft zelfs helemaal geen overname te zijn. Je kan er ook voor kiezen om volledig zelfstandig te blijven in je beslissingsvorming. Als zelfstandige kantoorbestuurder bij een netwerk als We Invest blijf je kapitein van je eigen schip, maar kan je genieten van dezelfde schaalvoordelen en strategische baten als in een grote groep. 

Al onze kantoren maken gebruik van de beste technologische tools en performante marketing, maar blijven volledig zelfstandig in het runnen van hun bedrijf. Neem het niet aan van ons, maar bekijk de testimonial van Meike, kersvers kantoorbestuurder van We Invest Antwerpen Zuidrand.

Meer over ons?

Verder lezen?