Hoe kan ik mijn eigen vastgoedkantoor financieren?

6 minuten lezen

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen

Hoe kan jij je eigen vastgoedkantoor financieren? In dit artikel bespreken we verschillende opties van een klassieke banklening tot crowdfunding

Heb je besloten om de sprong te wagen en je eigen vastgoedkantoor te openen? Gefeliciteerd! Kantoorbestuurder worden is een belangrijke stap in je carrière als vastgoedprofessional. Deze beslissing brengt natuurlijk de nodige vragen met zich mee. Welke stappen dien je te volgen? Hoe zal je dat allemaal financieren? In dit artikel bekijken we de verschillende opties die voor jou beschikbaar zijn.

Meer informatie over je eigen vastgoedkantoor te openen?

folder met informatie over we invest

Bepaal je type bedrijf

Voordat we het over financiering hebben, is het essentieel om een duidelijk beeld te hebben van het type vastgoedkantoor dat je wilt openen. Dit heeft een directe invloed op het budget dat je opzij moet zetten en dus op het type financiering dat je nodig hebt om je bedrijf te starten. 

Een onafhankelijk vastgoedkantoor openen

Als je ervoor kiest om je eigen vastgoedkantoor te openen, ben je alleen verantwoordelijk voor alle beslissingen in je bedrijf.

Onderschat weliswaar de tijd en verborgen kosten niet die komen kijken bij het beheersen van alle aspecten van het runnen van je eigen bedrijf. Zo heb je bijvoorbeeld een eigen website nodig, moet je naamsbekendheid verwerven, leads genereren, enz. Je hebt een echte expertise nodig op vlak van verkoop, marketing, juridische aspecten, bedrijfsvoering, …

Een kantoor openen in een vastgoednetwerk als We Invest 

Naast het opzetten van een onafhankelijk vastgoedkantoor kun je ook kiezen voor het franchisesysteem binnen een vastgoednetwerk. 

Een franchise, wat is dat eigenlijk? Wat houdt dat precies in?

Beeld je in dat je de kapitein bent van je eigen schip: Je bent verantwoordelijk voor de bemanning en het succesvol reilen en zeilen. Je hebt de ongelimiteerde vrijheid over je schip (jouw kantoor), maar kan terugvallen op een ongeëvenaarde omkadering: je franchisegever toont je de beste vaarroutes en voorziet je van de beste stuurmannen terwijl de andere schepen in het netwerk hun kennis en ervaring met je delen.

Ontdek onze toegevoegde waarde

Een filiaal openen 

Het verschil tussen het openen van een filiaal van een makelaarsnetwerk en een franchise is dat een filiaal eigendom blijft van het bedrijf, terwijl een franchise een onafhankelijke entiteit is.

De financiële risico's zijn dus kleiner, maar de beloningen ook. Je hebt niet noodzakelijk recht op de winst van het bedrijf. Je bent ook verantwoording verschuldigd aan een hele structuur. De vrijheid om beslissingen te nemen en het vertrouwen dat je geniet bij een onafhankelijke franchise gelden dus niet voor een filiaal.

Hoe financier je jouw vastgoedkantoor?

Nu je een duidelijk beeld hebt van de vorm die jouw toekomstige vastgoedkantoor zal aannemen, kun je je afvragen welke mogelijkheden je hebt om je vastgoedkantoor te financieren. De mogelijkheden die je hebt om de opening van je vastgoedkantoor te financieren, kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: niet-dilutieve en dilutieve.

Niet-dilutieve financiering voor de opening van je vastgoedkantoor

Niet-dilutieve financiering betekent dat de fondsen voornamelijk afkomstig zijn van banken en overheidssubsidies. Zoals de naam al zegt, zorgt deze optie ervoor dat de huidige eigenaren van het vastgoedkantoor, in dit geval jij, 100% van de aandelen van het bedrijf behouden.

De banklening

In combinatie met je eigen middelen blijft het afsluiten van een lening de meest traditionele financieringsoplossing voor het openen van je eigen vastgoedkantoor. Banken bieden leningen aan voor ondernemers, maar we raden je sterk aan om de verschillende aanbiedingen en formules te vergelijken. Logisch, want dat is waarschijnlijk ook jouw advies aan je eigen cliënten, niet?

Je moet je er ook van bewust zijn dat het essentieel is om jezelf te presenteren met een solide businessplan om je kansen op het verkrijgen van een lening van de bank te maximaliseren.

Lenen van vrienden en familie

Bij leningen denken we vaak aan banken, maar een beroep doen op vrienden en familie die jouw project willen steunen kan ook een interessante oplossing zijn. Door extra geld in te zamelen bij vrienden en familie verhoog je je kredietwaardigheid en moedig je andere potentiële kredietverstrekkers aan om je geld te lenen. 

Bovendien, als je vrienden en familie ermee instemmen om hun schuld achter te stellen, d.w.z. als het geld op is, wordt hun schuld terugbetaald na die van de anderen, vermindert dit de risico's voor andere schuldeisers.  Zij zijn dan over het algemeen eerder geneigd om jouw leningaanvraag te accepteren!

Overheidssubsidies voor het openen van je vastgoedkantoor

Er zijn verschillende mogelijkheden om je te helpen het geld bij elkaar te krijgen dat je nodig hebt om je vastgoedkantoor te starten. Weet ook dat elk gewest een reeks subsidies beschikbaar heeft om ondernemers te ondersteunen. Om te weten te komen voor welke subsidies je in aanmerking komt, vul je het aanvraagformulier voor jouw regio in:

Je kan mogelijk ook genieten van de ‘Winwinlening’ in Vlaanderen of de "Coup de pouce" in Wallonië, die particulieren aanmoedigt om KMO's te steunen door hen geld te lenen.

Crowdfunding

Deze vorm bestaat zowel in een dalutieve als een non-dilatieve vorm en is gebaseerd op participatieve financiering. In tegenstelling tot een banklening, waarbij een groot bedrag wordt geleend door een enkele entiteit, is het idee achter crowdfunding om hetzelfde eindbedrag te verzamelen, maar in kleine bedragen van een groot aantal individuen. Het proces vindt plaats via gecertificeerde online platforms waar je een groot publiek kunt bereiken dat mogelijk geïnteresseerd is in het steunen van de lancering van je agentschap. 

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor crowdfunding:  

  • Donaties: mensen investeren in je project zonder er iets voor terug te verwachten. Hoewel we dat graag zouden willen, kunnen we niet verhullen dat het onwaarschijnlijk is dat je donateurs zult vinden voor de lancering van een vastgoedkantoor. Deze investeerders wenden zich over het algemeen tot goede doelen.

  • Lenen: de persoon leent je geld, dat je moet terugbetalen met een vooraf bepaalde rente.

  • Beloning: de investeerder wordt beloond met een voordeel ‘in natura’. Je kunt deze mensen bijvoorbeeld gratis je diensten als makelaar aanbieden.

  • Aandelen: de belegger wordt beloond in de vorm van dividenden. Dit is waar je van niet-dilutieve financiering naar dilutieve financiering gaat.

Dilutieve financiering om je vastgoedkantoor te openen

Bij dergelijke financiering verlies je een percentage van de aandelen in je vastgoedkantoor, in ruil voor investeringen van externe bronnen zoals:

Externe investeerders

Tot slot kun je ervoor kiezen om een beroep te doen op investeerders die je medeaandeelhouders worden. Dit kunnen vrienden, familie of gewoon mensen zijn die geloven in het succes van je vastgoedkantoor en willen bijdragen aan je project. 

Het is natuurlijk mogelijk om verschillende van deze methodes te combineren, zoals een banklening aangaan, een beroep doen op investeerders en dit alles aanvullen met subsidies

Frédéric Smeyers, Head of Finance bij We Invest

Wil je je eigen vastgoedkantoor openen? Bij We Invest begeleiden we onze makelaars bij elke stap, van de oprichting en inrichting van je vastgoedkantoor tot de lancering van de marketing en de financiering!

Ontdek het We Invest aanbod


Verder lezen?