De keuze tussen nieuwbouw of een bestaande woning

De keuze tussen nieuwbouw of een bestaande woning

4 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

In deze lijst sommen we alle verschillen tussen nieuw en bestaand!

Wanneer je op zoek gaat naar je volgende huis of appartement moet je verschillende beslissingen te nemen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of een bestaande woning. Daarvoor moet je heel wat factoren in beschouwing nemen: het energieverbruik, onderhoud, taxatie, ... In deze lijst sommen we alle verschillen tussen nieuw en bestaand!

De aankoopprijs

We beginnen meteen met grootste verschil: de prijs. De aankoopprijs van een bestaande woning is vaak lager dan een hedendaagse nieuwbouw. Zeker als je kiest voor een pand dat gerenoveerd moet worden. Let wel op verborgen kosten! Budgetteer de verbouwingen goed vooraleer je overgaat tot een bod om te vermijden dat je voor onverwachte uitgaven komt te staan.

Het is wel moeilijk om prijzen te vergelijken, aangezien je rekening moet houden met verbouwingskosten, eventuele vertragingen, … Dankzij de Wet Breyne kan je wel heel gemakkelijk de eindprijs van nieuwbouwwoningen kennen.

Belastingen op de aankoop

Nog een element dat in het voordeel van bestaande woningen speelt, is de verschillende belastingvoet: bestaande vastgoed valt onder de registratierechten en nieuwbouw onder btw. Bestaande gebouwen worden dus belast aan 3% (sinds januari 2022), terwijl dat voor nieuwbouw 21% is. Er bestaan hierop wel verschillende uitzonderingen, waardoor het werkelijke percentage vaak lager ligt. Toch zal je de fiscus altijd meer moeten afgeven voor nieuwbouw dan voor een woning in herverkoop.

Onderhoud

Het grootste voordeel dat nieuwbouwwoningen kennen is het ontbreken van kostelijke onderhoud- en herstellingswerken in de eerste jaren. Ze vallen ook onder de 10-jarige garantie, waardoor je zeker bent van de stabiliteit en waterdichtheid van je woning voor de komende tien jaar. Voor bestaande woningen raden we je aan jaarlijks een budget opzij te zetten voor eventuele herstellingswerken.

Gemeenschappelijke kosten

Als je in een appartement gaat wonen, betaal je mee voor de onderhoud van de liften, gemeenschappelijke delen, grote herstellingswerken, ... Die kosten zijn over het algemeen lager voor nieuwbouw dan voor oudere woningen, omdat de installaties moderner zijn.

Energienormen

De bouwheer moet voldoen aan strikte energienormen voor nieuwe gebouwen. Zowel op vlak van geluids- en warmte-isolatie, maar ook algemene energieprestaties zijn strikt gereglementeerd, en worden alleen maar strenger. Daarom is nieuwbouw energiezuiniger, wat leidt tot lagere verbruikskosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Jonathan Pham, oprichter van We Invest: "De EPB voor nieuwe panden is zeer goed, uitstekend zelfs. We zitten ergens tussen 40 tot 50 kWh/m² per jaar, terwijl dat voor oudere gebouwen kan oplopen tot 350 kWh/m² per jaar, of zelfs meer!"

Het kadastraal inkomen

Het kadastraal inkomen vormt de basis van de onroerende voorheffing, de jaarlijkse belasting die eigenaars van vastgoed moeten betalen. Dat kadastraal inkomen is in oudere woningen véél interessanter. Dit omdat de berekening van dat kadastrale inkomen mee is geëvolueerd door de jaren heen. Dit kan een gigantisch verschil opleveren tot drie keer minder dan nieuwbouw voor dezelfde oppervlakte.

De zoektocht naar je droomwoning

Je makelaar helpt je makkelijk aan meerdere bezoeken voor toekomstige woningen met jouw criteria. Je kan zo de verschillende panden eenvoudig vergelijken. Dit ligt voor nieuwbouw wat moeilijker aangezien je een bouwwerf niet zomaar mag bezoeken. De zoektocht naar een bestaande woning is dus eenvoudiger!

Intrekken in je nieuwe thuis

In tegenstelling tot nieuwbouw, waar de opleveringstermijnen lang en wisselvallig kunnen zijn, weet je als nieuwe eigenaar van een bestaande woning precies wanneer je mag intrekken op het moment dat je de verkoopakte ondertekent. Dat moet namelijk verplicht in de verkoopakte opgenomen worden.

De architectuur

De aanwezigheid van open haard, gewelven of lijstwerk geeft een bepaald cachet aan bestaande panden dat voor sommige kopers cruciaal is. Dit is uiteraard meer een kwestie van smaak. Nieuwe woningen zijn functioneler, maar vaak ook onpersoonlijker, omdat ze zo veel mogelijk kopers moeten behagen.

Wat met comfort?

Het comfort van een bestaande woning hangt natuurlijk heel erg af van de leeftijd van het pand en van de onderhoud door de vorige eigenaars. Toch zijn nieuwbouwwoningen over het algemeen iets beter uitgerust. Daarnaast heb je vaak de mogelijkheid om de woning helemaal in jouw stijl in te richten: je kiest zelf de afwerkingen van vloer tot en met de keuken en badkamer. Tegelijkertijd zijn nieuwe woningen over het algemeen functioneler dan oudere woningen, dankzij verbeterde planningsmethodes.

Op zoek naar een nieuwbouwwoning?

Bekijk onze projecten

Verder lezen?