6 niet te missen vastgoedinvesteringen
5 minuten lezen
Julien Van Nuffel đšâđ»
Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen
Julien Van Nuffel đšâđ»
Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen
Hier volgt een overzicht van 6 veelvoorkomende en interessante investeringsmogelijkheden binnen vastgoed!
Er bestaan ontzettend wat verschillende investeringsmogelijkheden binnen de vastgoed, met elk zijn eigen voor- en nadelen, en voor elk budget.
Vooraleer we hier induiken is het belangrijk om je beleggersprofiel te kennen.
Je beleggersprofiel definiëren
Ben je risicoschuw of eerder dynamisch? Hoe hoog wil je het rendement? Uiteraard ben je op zoek naar het hoogste mogelijk rendement, maar welke risicoâs ben je bereid te lopen, en hoeveel tijd kan je besteden aan het beheer van je investering? Door deze vragen te beantwoorden kan je het meest geschikte type belegging bepalen voor jouw profiel.
Onze 6 niet te missen vastgoedinvesteringen
1. Een appartement verhuren
Voordelen: grote vraag, aantrekkelijk rendement voor bestaande vastgoed, groot aanbod voor nieuwbouw, betaalbaar, weinig beheer.
Nadelen:Â btw van 21% voor nieuwbouw, kosten en beperkingen in verband met verhuren.
Verwacht rendement: 2,5% tot 3,5% netto, afhankelijk van het type onroerend goed. Vergeet niet dat het belangrijk is om het brutorendement niet te verwarren met het reëel rendement na aftrek van kosten en lasten.
Laten we beginnen met de klassieke belegging bij uitstek. Dit vooral omdat ze aan de grootste vraag beantwoordt. Met enkele tienduizenden euro's en een hypothecaire lening is het mogelijk in een appartement of studio te investeren.
Het belangrijkste bij dit type investering is de keuze van het appartement: Welke locatie? Ga je voor nieuwbouw of een bestaande woning? Hoe groot moet je kopen? Enzovoort⊠Dit zal bepalen of je makkelijk huurders zal vinden en je investering zal renderen of niet. Laten we beginnen met de keuze tussen nieuwbouw of bestaande appartementen:
In principe hoef je je met nieuwbouw de eerste twintig jaar geen zorgen te maken, aangezien de constructie aan de laatste normen voldoet en er geen grote herstellingswerken nodig zullen zijn. Met een bestaand appartement zal het rendement hoger zijn, door de lagere instapkosten. Wel zullen er vaker renovaties nodig zijn en zal het beheer van het pand over het algemeen meer tijd in beslag nemen.
Appartementen met één of twee slaapkamers zijn de ideale investeringen. Je investering moet zo liquide mogelijk zijn, d.w.z. dat het makkelijk verkocht en verhuurd kan worden. Vermijd in elk geval een woning die buiten proportie is: een groot appartement met maar één slaapkamer of een dakappartement met vijf slaapkamers.
2. Investeren in Coliving
Voordelen: voldoet aan een nieuwe trend, hoog rendement.
Nadelen: hoge instapkosten, minder vraag naar huur dan voor een klassiek appartement.
Opbrengst: 5 tot 6,5% bruto.
Dit is een redelijk recente categorie die vóór corona enorm aan het boomen was. Er was wel een vertraging van de groei door het wegvallen van veel expats.
Coliving is eigenlijk een evolutie van het klassiek studentenkot: een gebouw wordt opgedeeld in verschillende kamers, met gedeelde leefruimten. De doelgroepen zijn vaak kapitaalkrachtige young professionals of expats met flexibele huurcontracten. Het pand wordt volledig gemeubeld en in de huurprijs worden alle kosten inbegrepen (water, gas, elektriciteit, internet, schoonmaak, enz.).
Het is nodig om een toegevoegde waarde te creëren. Het gaat niet zomaar om het verhuren van een eengezinswoning dat opgedeeld wordt. Kijk maar naar spelers als Cohabs, Colive of Ikoab die dit soort projecten voor particulieren ontwikkelen: zij zorgen voor de hele inrichting van trendy appartementen en nemen de volledige administratieve rompslomp voor hun rekening. Ze garanderen ook een minimum huurrendement, in ruil voor een commissie van 10% van de huurprijs per kamer.
3. Beleggen in een studentenkot
Voordelen: betaalbare aankoopprijs, hoog rendement, grote (stabiele) vraag, geen beheer indien gelegen in een residentie.
Nadelen: hoog verloop, snellere slijtage, complex beheer indien niet gedelegeerd, liquiditeit beperkt.
Verwacht rendement: tussen 2,75% en 3,5% netto.
Een traditioneel alternatief om een jonger segment aan te spreken is het studentenkot.
Het aantal nieuwbouwprojecten voor studentenhuisvesting, waarbij elke eenheid individueel door particulieren kan worden gekocht, neemt toe. Een toegangsticket is betaalbaar: ongeveer 115 000 euro voor een studentenkamer met eigen badkamer.
Daarnaast kan het ook een interessante investering zijn indien je zelf studenten in huis hebt. Reken even mee: een student dat 4 jaar op kot zit kost je al snel âŹ18 000 (âŹ500 x 9 maanden x 4 jaar)!
De projecten zijn geconcentreerd in de grote studentensteden: Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Het beheer kan opnieuw worden gedelegeerd.
4. De opbrengsteigendom
Voordelen: je bent eigenaar van het gehele gebouw, lagere aankoopprijs dan bij aankoop van hetzelfde aantal appartementen afzonderlijk, hoog rendement, risico's verdeeld over het gehele gebouw.
Nadelen: beperkt aanbod, tijdrovend beheer, risico's en kosten ten laste van Ă©Ă©n eigenaar.
Verwacht rendement: tussen 2,5% en 4% netto.
Dit is de meest gewilde investering voor investeerders die hun vastgoedportefeuille willen diversifiëren. De jacht op opbrengsteigendommen is de laatste jaren een trendy sport geworden, sommige bedrijven maken er zelfs hun specialiteit van! Bekijk hier de verschillende soorten opbrengsteigendommen met hun voor- en nadelen.
5. Een handelspand als investering
Voordelen: inrichting en instandhouding door de huurder.
Nadelen: riskante investering.
Verwacht rendement: Tussen 4% en 6% bruto, afhankelijk van de ligging van het pand.
Verscheurd tussen de opkomst van de e-commerce en de opeenvolgende lockdowns, hebben fysieke winkels heel wat van hun aantrekkelijkheid verloren.
Als vastgoedinvestering wordt het nu minder aanbevolen of zelfs beschouwd als  risicovol. Deze investering kan wel gerechtvaardigd zijn wanneer er een  uitzonderlijke locatie of interessant rendement is.
6. Investeren in een garage of parkeerplek
Voordelen: zeer betaalbaar, weinig beheer, hoge opbrengst.
Nadelen: dalende vraag.
Rendement: 4-4,5% bruto, gelijkaardige bruto
Betaalbare prijs, bijna geen management, hoog rendement, hoge bezetting, ... investeren in een garage was in de jaren 90 dé deal van het decennium.
Vandaag de dag is dit veel minder het geval gezien de verminderde vraag en de veranderende mobiliteitsgewoonten. Zeker in steden als Antwerpen, Brussel en Gent is de vraag of investeren in garages of parkings interessant is aangezien de stad minder en minder uitnodigend wordt voor de auto. Op lange termijn zal de liquiditeit van je investering dus beperkt zijn.
Meer investeringsadvies nodig?