Aandelen vs vastgoed: wat is de beste investering?

6 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Laat je geld voor je werken! We ontleden de voordelen, risico's en potentiële rendementen van investeren in aandelen en investeren in vastgoed.

Ben je vastbesloten om je geld voor jou te laten werken? Uitstekend idee! Er zijn veel manieren om te investeren, met op kop de aandelenmarkt, gevolgd door investeren in vastgoed. Vraag jij je ook af hoe je hierin de keuze moet maken? In dit artikel bekijken we de voordelen, risico's en potentiële rendementen van deze twee opties. Zo kun je zelf beslissen welk soort investering er het beste past bij jouw investeringsprofiel!

Jouw investeringsprofiel definiëren

Eerst en vooral is het essentieel om je beleggersprofiel te kennen. Zo kan je bepalen welk type belegging het best bij jouw risicoprofiel past. Ben je defensief of eerder agressief? Wat voor soort rendement wil je, en welk soort risico ben je bereid om hiervoor te nemen? Ben je bereid om tijd te besteden aan het beheren van deze investering?

Al deze factoren helpen om te bepalen welk type vastgoedbelegging het beste bij jouw profiel past.

Investeren in de aandelenmarkt of in vastgoed: hoe zit het met de marktvolatiliteit?

De stabiliteit van de vastgoedmarkt is één van de grootste voordelen van dit type belegging. Hoewel er lichte schommelingen zijn, heeft deze markt door de jaren heen zijn stabiliteit bewezen, vooral in België. Als we kijken naar de prijstrends sinds 2014 (en zelfs daarvoor), zien we dat de curve gestaag stijgt, ongeacht het type woning. Deze stabiliteit maakt dit type investering één van de veiligste!

Woning prijzen

De aandelenmarkt wordt van zijn kant omschreven als volatiel. Dit betekent dat de markt beïnvloed wordt door een groot aantal factoren en sterk fluctueert, soms naar boven, soms naar beneden. Hoewel aandelen mooie opportuniteiten kunnen bieden voor een zeer mooi rendement, houden ze ook een risico in voor het geïnvesteerde kapitaal. Met dit in gedachten is het over het algemeen raadzaam om alleen te beleggen wat je 'bereid bent te verliezen'.

Als je op zoek bent naar een veilige investering, zul je dan ook eerder kiezen voor onroerend goed.

Investeren in de aandelenmarkt of onroerend goed: de liquiditeitsfactor

Hoe makkelijker het is om je investering om te zetten in echt geld of andere activa, hoe 'liquider' het zal zijn. Met andere woorden, liquiditeit weerspiegelt het gemak waarmee je investering snel kan worden omgezet (gekocht en verkocht) zonder grote gevolgen voor de waarde ervan.

In het geval van een vastgoedbelegging houdt dit in dat je je huis of appartement te koop moet stellen. Dat doe je niet op 1-2-3. 

Vastgoed is daarom niet erg liquide, in tegenstelling tot beleggingen op de aandelenmarkt, die een hoge mate van flexibiliteit bieden. Afhankelijk van het type aandeel kan het in slechts enkele minuten worden omgezet in contanten of andere aandelen. Het kan wel zijn dat je je aandelen met verlies moet verkopen indien je vroeger moet verkopen.

Als je met een paar muisklikken toegang wilt hebben tot je kapitaal, dan is beleggen op de aandelenmarkt iets voor jou.

Wat met de toegankelijkheid?

Financiële toegankelijkheid

Terwijl je voor beleggen op de beurs maar een paar euro nodig hebt, heb je voor beleggen in onroerend goed een minimaal eigen vermogen nodig. Op het eerste gezicht zijn aandelen dus makkelijker toegankelijk.

Een goede kennis van de verschillende soorten vastgoedleningen en de steun van een kredietmakelaar of bankier zullen je meestal wel in staat stellen om financieringsoplossingen te vinden die passen bij je financiële situatie.

Bij investeren in vastgoed wordt wel vaak gebruikgemaakt van het “hefboomeffect”.  Investeerders kiezen er zo voor om schulden aan te gaan om hun investeringscapaciteit te vergroten en het rendement te verhogen, terwijl het geïnvesteerde eigen vermogen wordt geminimaliseerd.

Kennis van zaken

Ongeacht het type investering dat je wilt doen, is het altijd raadzaam om advies in te winnen of op zijn minst op de hoogte te zijn over de best practices.

Er zijn veel informatiebronnen over vastgoed en de aandelenmarkt. De toegang tot theoretische kennis is dus evenwichtig voor elke optie. Als je investeert in onroerend goed, kun je ook profiteren van het gratis advies en de volledige ondersteuning van een makelaar.

Vastgoed en de aandelenmarkt bieden beide voordelen op het gebied van toegankelijkheid. Afhankelijk van je profiel, je budget en je kennisniveau kan de balans doorslaan naar de ene of de andere oplossing.

Beleggen op de beurs of in onroerend goed: het beheer

De mate waarin je je aandelenportefeuille moet beheren, hangt af van je beleggersprofiel. Het kan een dagelijkse taak zijn voor de meer ervaren beleggers die willen speculeren, of je kunt je aandelen laten renderen zonder je er al te veel mee te moeien.

Voor vastgoed varieert de beheerlast ook naargelang het type huurovereenkomst en de soort huurder. Bij een langlopend huurcontract voor een woning waar de huurder al woont, is over het algemeen vrijwel geen beheer nodig. Aan de andere kant, als je je woning op vakantie- of kortetermijnbasis wilt verhuren (zoals Airbnb), moet je regelmatig een huurder vinden, zijn/haar vragen beantwoorden, enz. Weet dat er ook bedrijven bestaan die zich toeleggen op het beheer van verhuur en dat die je kunnen ontzorgen door al deze aspecten uit handen te nemen.

Investeren in de aandelenmarkt of in onroerend goed: hoeveel controle heb je over je investering?

In tegenstelling tot beleggen op de aandelenmarkt, waar je geen directe controle hebt over het management van de bedrijven waarin je belegt, heb je bij een investering in vastgoed volledige controle over je eigendom. Je kunt beslissingen nemen over het beheer, de renovatie en de verhuur van je huis of appartement.

Aandelenmarkt vs vastgoed: welke investering heeft het beste rendement?

Onderscheid maken tussen bruto- en nettorendement

Brutorendement verwijst naar het rendement op een investering voordat er kosten en belastingen van worden afgetrokken.

Het nettorendement daarentegen houdt rekening met alle kosten en belastingen die met de investering gepaard gaan. Het nettorendement is daarom altijd lager dan het brutorendement en is representatiever voor wat je op je bankrekening kunt verwachten. In ons voorbeeld trekken we onroerende voorheffing, lasten, verzekeringen, enz. af.

Focus op rendement

Het rendement op een huurbelegging heeft het voordeel dat deze regelmatig en voorspelbaar is, want er wordt huur geïnd. Om een algemeen beeld te krijgen van de winstgevendheid van je investering, moet je bovendien de toegevoegde waarde van het gebouw bij dit bedrag optellen.

Wat betekent dit in cijfers? Rendementen variëren afhankelijk van het type vastgoed, de locatie, de kosten, het geïnvesteerde startkapitaal, enz. Maar over het algemeen levert onroerend goed tussen 3% en 4,5% netto op. Hier is een voorbeeld van een reële investering door een We Invest makelaar:

Rentabiliteitsberekening

Beleggers die aandelen bezitten, innen hun belegging in de vorm van dividenden, d.w.z. de vergoeding die het bedrijf aan zijn aandeelhouders betaalt. Merk op dat dit bedrag niet vast of vooraf bepaald is en dat het bedrijf niet verplicht is om dividenden uit te betalen. Bij (of afgetrokken van) deze inkomsten komt de meerwaarde (of het verlies) in geval van doorverkoop.

In termen van cijfers is het gemiddelde rendement van een aandeel moeilijker vast te stellen, omdat het sterk kan variëren afhankelijk van het type aandeel. De BEL20 bijvoorbeeld, de aandelenindex op de beurs van Brussel, heeft de afgelopen 5 jaar een jaarlijks rendement van 4,3% opgeleverd.

Bescherming tegen inflatie

Huur- en vastgoedprijzen hebben de neiging om te stijgen met de inflatie. Door te beleggen in onroerend goed kun je profiteren van enige bescherming tegen depreciatie en kun je de koopkracht van jouw belegging behouden.

Kortom, moet je investeren in de aandelenmarkt of in onroerend goed?

Er bestaat geen goed of fout antwoord op deze vraag. Daar was je na het lezen van dit artikel ook wel al uit.  Vastgoed biedt echter wel een uitstekende risico-rendementsverhouding. Of je hiervoor opteert of liever in de aandelenmarkt investeert, hangt af van jouw (eerder defensief vs eerder agressief) beleggersprofiel.

Is investeren in vastgoed iets voor jou? Onze experts begeleiden je graag!

Investeren




Verder lezen?