9 vragen die je je moet stellen vóór je een huis of appartement koopt! (checklist)
6 minuten lezen
Léa Léonard 👩🏻💻
Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen
Léa Léonard 👩🏻💻
Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen
Daarom hebben onze vastgoedexperts deze checklist opgemaakt zodat je kan controleren of deze woning wel zeker bij jou past!
We kunnen alleen maar toejuichen dat je werk maakt van je vastgoeddroom. Maar bij de aankoop van een huis of appartement komen ook heel wat praktische en emotionele factoren om het hoekje kijken. Factoren waarmee je bij je uiteindelijke beslissing zeker rekening moet houden.
Het soort vastgoed dat bij jou past
De eerste uitdaging die je als kandidaat-koper hebt, bestaat erin om duidelijk de kenmerken te bepalen van je droomwoning. Om je daarbij te helpen, schuiven wij 9 vragen naar voor.
1. Eerder een huis of een appartement?
Twijfel je nog of je voor een huis moet gaan of toch voor een flat kiest? Daar is niets mis mee want zowel huizen als appartementen bieden een hele rist voordelen. Over het algemeen zal je met een huis over meer buitenruimte en een grotere vrijheid en onafhankelijkheid beschikken, terwijl je met een appartement vaak op een heel goede strategische locatie zit. Je moet jezelf dus zeker de vraag stellen welke soort panden je het meest kunnen bekoren. Daarbij moet je rekening houden met verschillende elementen. Woon je liever in de stad of op de buiten? Wil je huisdieren? Hoe zit het met je gezinssituatie? Ook de prijs speelt uiteraard een rol, want appartementen zijn over het algemeen iets goedkoper dan huizen. Uiteindelijk is het aan jou om te oordelen of je liefst een huis, dan wel een appartement wil!
2. Kies ik voor oude charme of voor strak modern?
Kiezen voor moderne nieuwbouw houdt veel voordelen in: van uitstekende energieprestaties tot een garantie voor vele jaren weinig zorgen rond herstellingen en het respecteren van de laatste wettelijke reglementeringen. Dat betekent niet dat oudere woningen daar geen andere voordelen tegenover kunnen zetten: een lagere aankoopprijs bijvoorbeeld, de mogelijkheid om meteen in het huis te trekken en natuurlijk de charme van een woning waarin al geleefd is.
3. Bevindt de woning zich in de buurt van de locatie die ik voor ogen had?
Een woning of appartement kiezen is ook kiezen voor een welbepaalde omgeving. In de zoektocht naar je droomhuis is het afbakenen van de regio waarin je wil wonen van cruciaal belang. Bereikbaarheid, de aanwezigheid van voorzieningen zoals winkels en scholen en de afstand naar je werkplek bepalen in grote mate je levenscomfort. Ook met het oog op het eventuele opnieuw verkopen van de woning of het appartement is de ligging een cruciaal element om de prijs te bepalen. Met andere woorden: ook vanuit financieel oogpunt is de ligging uiterst belangrijk.
4. Beantwoordt de woning of het appartement aan mijn noden?
Het aantal kamers, de bewoonbare oppervlakte, de beschikbare ruimte buiten … het zijn allemaal elementen die je niet alleen in rekening moet brengen vanuit je huidige situatie, maar ook met het oog op je toekomstige plannen. Het zal je ongetwijfeld helpen om je zoektocht te verfijnen. Denk zeker ook aan de EPC-score die omwille van de nieuwe reglementeringen steeds belangrijker wordt.
5. Zullen er geen lijken uit de kast vallen?
Bij de aankoop van een woning of appartement is het uiteraard ook belangrijk zorgvuldig na te gaan of je niet met kwalijke verrassingen zal worden geconfronteerd. Met andere woorden: of je geen spreekwoordelijke lijken in de kast zal vinden. Begin dus zeker met het kijken naar mogelijke gebreken van de woning.
Het kan bijvoorbeeld gaan om vochtproblemen, stedenbouwkundige inbreuken, problemen met de conformiteit van de installaties, enzovoort. Verkopers zijn weliswaar verplicht om je als koper te informeren, maar niet om alles zelf in orde te brengen. Het is dan ook uiterst belangrijk dat je goed weet waar je aan toe bent. Het is daarom aangewezen ook eens langs te gaan in het gemeentehuis om kennis te nemen van de lopende stedenbouwkundige plannen. Als er plannen zijn om een nieuwe snelweg aan te leggen aan de achterkant van je tuin, dan ben je daar beter van op de hoogte.
Is je oog op een appartement gevallen, dan raden we je zeker aan de verslagen te lezen van de drie laatste algemene vergaderingen, waarin je enorm veel essentiële informatie kan terugvinden.
6. Moeten er renovatiewerken worden uitgevoerd?
Als je voor een bestaande woning of appartement kiest, is deze vraag meer dan ooit aan de orde. Naast verfraaiingswerken – er zijn nu eenmaal limieten aan oude charme – is het heel goed mogelijk dat werkzaamheden moeten worden uitgevoerd om de energieprestaties te verbeteren. Dat geldt zeker voor woningen in Vlaanderen, waar iedereen die een woning koopt met een EPC-score van E of lager sinds 1 januari verplicht is om renovatiewerken uit te voeren met het oog op het behalen van minstens een EPC-score van D. Wie dat niet doet, riskeert zware boetes. Met andere woorden: het gaat om een verplichting die het totale kostenplaatje behoorlijk kan doen oplopen.
7. Heb ik rekening gehouden met de notariskosten?
Een woning of appartement kopen is duurder dan de prijs voor het pand zelf. Ook de notariskosten nemen immers een grote hap uit je budget. Om kwalijke verrassingen te vermijden is het aangewezen bij de totale aankoopprijs van een bestaande woning of appartement 15% extra te rekenen. Voor nieuwbouw zullen de kosten nog hoger oplopen, aangezien nieuwbouw (vaak, maar niet altijd) onderworpen is aan het btw-regime van 21%.
8. Blijven de terugkerende kosten op lange termijn behapbaar?
Kopers die naar de kosten kijken, houden vaak enkel rekening met de maandelijkse terugbetaling van het woonkrediet. Daarnaast zijn er echter nog terugkerende kosten zoals de woningverzekering en de onroerende voorheffing. Het is zeker aangewezen om die kosten niet te onderschatten.
9. Betaal ik de juiste prijs?
Als gevolg van de emotionele waarde die hun woning voor hen heeft of omwille van de bedragen die ze nodig hebben om hun nieuwe vastgoedprojecten te financieren, durven eigenaars nog wel eens de waarde van hun woning of appartement overschatten. Gelukkig bestaan er veel manieren om zicht te krijgen op de werkelijke waarde van vastgoed. Online schattingstools geven bijvoorbeeld op basis van de kenmerken van de woning al een eerste indicatie van de prijsvork die mag worden gehanteerd. Maar je kan natuurlijk ook je vastgoedmakelaar inschakelen die je een gegrond advies kan verstrekken en je kan begeleiden tijdens de hele transactie.
Dat is des te belangrijker omdat sinds 2022 de toekenning van een hypotheeklening niet langer gebeurt op basis van de aankoopprijs maar wel op basis van de geschatte werkelijke waarde van het pand. Met andere woorden: als je een huis of appartement koopt waarvan de waarde is overschat, zal je toch maar een bedrag kunnen lenen dat overeenstemt met de werkelijke waarde ervan en zal je het verschil tussen de waarde waartegen je kocht en de geschatte werkelijke waarde moeten bijpassen uit eigen zak.
Is je checklist over je droomwoning klaar? Misschien vind je dat pand al wel in het bestand van de woningen en appartementen die te koop of te huur zijn!
Ontdek je droomwoning bij We Invest