
5 tips om je woonkrediet beter te onderhandelen
3 minuten lezen

Laura Laeremans👩🏻💻
Marketing & Content Creator

Laura Laeremans👩🏻💻
Marketing & Content Creator
Ben je van plan een hypothecaire lening aan te vragen voor de aankoop van een woning? Ontdek onze tips om de regelgeving in jouw voordeel te gebruiken.
1. Weet hoeveel je kunt terugbetalen


Wanneer je een lening aanvraagt, heeft de kredietverstrekker een wettelijke adviesplicht. Dit betekent dat hij je, binnen zijn aanbod, de meest geschikte oplossing moet voorstellen, zowel qua type lening als bedrag. Bij slecht advies kan hij zelfs aansprakelijk worden gesteld.
Toch is het veiliger om zelf het initiatief te nemen en na te gaan wat je redelijkerwijs kunt lenen en vooral maandelijks kunt terugbetalen zonder problemen.
Organisaties zoals Test-Aankoop raden aan om bij je berekening rekening te houden met:
je maandelijkse inkomsten
je huur of vaste kosten
het bedrag dat je kunt sparen
de looptijd en rente van de lening die je overweegt
Het doel: realistische en comfortabele maandlasten bepalen, met een veiligheidsmarge voor onvoorziene uitgaven.
2. Vraag het ESIS-document (European Standardised Information Sheet) aan


Wanneer je woonkredietvoorstellen vergelijkt, vraag dan altijd het ESIS-document. Dit wettelijk document bevat alle essentiële informatie over een hypothecaire lening:
het geleende bedrag,
de looptijd van de lening,
het exacte maandbedrag,
et vooral het JKP (Jaarlijks Kostenpercentage).
De gestandaardiseerde presentatie maakt een transparante vergelijking van woonkredieten tussen verschillende banken mogelijk. Twijfelt een instelling om het te geven? Blijf gerust aandringen – het is belangrijk om een goed geïnformeerde beslissing te kunnen nemen.
3. Vertrouw niet alleen op het JKP


Het JKP is een belangrijke indicator bij een hypothecaire lening, omdat het alle kosten van het krediet omvat: nominale rente, dossierkosten, verzekeringen, notariskosten, enz. Maar let op, het is niet altijd voldoende om de relevantie van een aanbod te beoordelen.
Wees alert op deze veelvoorkomende situaties:
Een lening met variabele rente toont vaak een lager JKP, maar de maandlasten kunnen in de loop van de tijd aanzienlijk stijgen.
Een laag JKP kan te danken zijn aan aanvullende diensten van twijfelachtige kwaliteit (bijvoorbeeld een verplichte, maar weinig voordelige verzekering).
Sommige niet-contractueel verplichte kosten zijn niet opgenomen in het JKP, maar kunnen je toch sterk worden aanbevolen.
Tip: vergelijk altijd de totale kosten in euro van elke hypothecaire lening, door alle kosten op te tellen, om het meest voordelige aanbod correct te beoordelen.
4. Beperk je tot wat contractueel vereist is


Veel banken koppelen aanvullende producten en diensten (verzekeringen, rekeningen, kaarten...) aan hun aanbiedingen om de getoonde rente te verlagen. Als deze producten echter niet contractueel verplicht zijn, heb je het recht om ze op te zeggen nadat je de hypothecaire lening hebt afgesloten.
Zo kun je in eerste instantie gebruikmaken van de gunstige voorwaarden, om nadien – zonder impact op je rente – niet-verplichte producten op te zeggen en elders een interessanter aanbod te vinden, zoals een goedkopere schuldsaldoverzekering.
5. Neem rustig de tijd voor je tekent


Een bank die je een kredietvoorstel overmaakt, is daar wettelijk toe gebonden voor een termijn van 14 dagen. Je hebt dus tijd om het voorstel grondig te bestuderen, vragen te stellen en het te vergelijken met andere opties.
Een hypothecair krediet is een langdurige verbintenis. Zorg er daarom voor dat je tekent op basis van een weloverwogen keuze, eventueel ondersteund door professioneel advies.
Belangrijk: de dossierkosten zijn pas verschuldigd na formele aanvaarding van het aanbod.
Wil je meer advies over de aankoop of verkoop van je huidige woning?
Vraag advies aan onze vastgoedmakelaars!
Ik wis advies