Je woning verkopen in Leuven: volg deze stappen!

4 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Overweeg je om je woning in Leuven te verkopen? Hier zijn de essentiële stappen die je moet volgen om een vlotte en succesvolle verkoop te garanderen.

Leuven is de duurste gemeente van Vlaanderen om een huis te kopen, en dat is een serieus record. Goed nieuws dus als je je huis of appartement wil verkopen in Leuven! Wel, ja en neen, want dat soort bedragen zorgen ervoor dat de vastgoedmarkt in Leuven uiterst concurrentieel is… Het is dus heel belangrijk om goed voorbereid te zijn! Volg onze stappen om je concurrentie een stapje voor te zijn.

Wees gewaarschuwd: de Leuvense vastgoedmarkt is enorm concurrentieel

Wat maakt de vastgoedmarkt in Leuven zo concurrentieel? Eenvoudig gezegd: vraag en aanbod. Langs de vraagkant is er de grote aantrekkingskracht van de stad, met heel wat studenten die blijven plakken na hun studies en jonge koppels die een plekje zoeken om hun gezin op te starten, naast de bestaande bevolking van de stad. 

Daartegenover staat een stad die klein is in oppervlakte, met een beperkt aantal aangepaste woningen in de populairste segmenten (denk aan lage EPC-scores, instapklaar, …). Dat is ook steeds vaker zo voor de gemeenten rond Leuven. 

Al deze verschillende factoren zorgen ervoor dat er heel wat kandidaat-kopers zijn voor een beperkt aanbod woningen. Dat zorgt ervoor dat de prijzen voor een huis nergens in Vlaanderen zo hoog zijn als in Leuven!

Dat is goed nieuws voor wie zijn woning wil verkopen in Leuven, toch?

Naast het feit dat ook je nieuwe woning (als je in Leuven blijft wonen) een pak duurder zal zijn dan in andere centrumsteden in Vlaanderen, brengt die concurrentie ook voor jou als verkoper moeilijkheden mee. We lijsten deze even voor je op:

1. Prijszetting is enorm moeilijk

De juiste verkoopprijs definiëren is van enorm belang. Nog meer in een sterk concurrentiële markt als die van Leuven: aangezien de prijzen sterker kunnen schommelen dan in andere regio’s moet je enorm goed op de hoogte zijn van de lokale markt. Ga hier niet licht over, want de verkeerde prijs hanteren kan je tienduizenden euro’s kosten. De eerste stap in het schatten van de verkoopprijs? Ontvang een eerste prijsvork met onze online schattingstool.

2. De uitdagende lokale marktdynamiek 

We geven een voorbeeld: de nabijheid van de universiteit kan een grote rol spelen in de vraag naar bepaalde typen woningen. Valt je woning niet in deze categorie? Dan moet je jouw verkoopstrategie aanpassen.

3. Wie hoge prijs zegt, zegt hoge verwachtingen

Kopers kunnen hoge eisen stellen aan de staat en voorzieningen van de woning, vooral in een markt waar ze veel geld moeten neertellen. Woningen die niet aan deze verwachtingen voldoen, kunnen moeilijker te verkopen zijn zonder significante renovaties of prijsaanpassingen. Laat je begeleiden door een vastgoedmakelaar indien je een atypisch of verouderd pand wil verkopen.

4. Opvallen tussen sterke advertenties

Ben jij een goeie marketeer? Een woning moet goed gepresenteerd worden om de aandacht van de juiste potentiële kopers te trekken. Dit omvat professionele fotografie, online advertenties, en soms zelfs de homestaging (het inrichten van een woning om deze aantrekkelijker te maken voor kopers) van het pand.

Ben je ook op zoek naar een nieuwe woning in Leuven? Ontdek ons aanbod woningen in en rond leuven.

Je woning verkopen in Leuven: alle stappen voor een succesvolle verkoop

1. Je woning voorbereiden op de verkoop

Dat doe je door eventuele kleine mankementen op te lossen, op te ruimen en je woning te depersonaliseren. Zorg ervoor dat je woning proper en uitnodigend is, maar vooral dat eender wie zie kan projecteren in jouw woning.

2. De juiste vastgoedmakelaar kiezen

Kies een ervaren vastgoedmakelaar in Leuven die bekend is met de lokale markt en beschikt over een uitgebreid netwerk van potentiële kopers. Een professionele makelaar kan je begeleiden bij elke stap van het verkoopproces en zorgen voor een soepele transactie. Ontmoet onze lokale experts voor een verkoop zonder zorgen.

3. Het opmaken van een waterdicht verkoopsdossier

4. De correcte verkoopprijs definiëren

Samen met je makelaar bepaal je een realistische verkoopprijs op basis van de huidige marktomstandigheden, de buurt, kenmerken en staat van je woning. Een juiste prijsstelling is cruciaal om interesse van kopers te wekken en een snelle verkoop te bevorderen. De eerste stap in het definiëren van de verkoopprijs is een online schatting.

5. Marketingstrategie ontwikkelen

Vervolgens is het aan je makelaar om een effectieve marketingstrategie op te stellen. Die zorgt ervoor dat je woning onder de aandacht komt van kandidaat-kopers. Dit kan onder meer bestaan uit professionele foto's en video's, online en offline advertenties, social mediacampagnes en ‘open houses’ om geïnteresseerden te over de vloer te krijgen.

6. Onderhandelingen en verkoop afsluiten

Zodra er interesse van kopers is, begeleidt je makelaar je bij de onderhandelingen over de verkoopprijs en andere voorwaarden. Na het bereiken van een overeenkomst, worden het compromis opgesteld en wordt de verkoop afgerond bij de notaris.

Door deze stappen te volgen en samen te werken met een ervaren vastgoedmakelaar, kun je je woning met vertrouwen verkopen en optimaal profiteren van de concurrentiële vastgoedmarkt in Leuven. Neem vandaag nog contact op met ons team voor deskundig advies en ondersteuning bij het verkopen van je woning in Leuven!

Ontdek jouw lokale makelaar

Verder lezen?