Zijn online schattingen voor mijn woning betrouwbaar?

Zijn online schattingen voor mijn woning betrouwbaar?

3 minuten lezen

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Léa Léonard 👩🏻‍💻

Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen

Hieronder volgt een lijst van de meest gebruikte schattingstools met hun voor- en nadelen.

Je huis, appartement of bouwgrond verkopen doe je niet aan eender welke prijs. Maar hoe bereken je de verkoopprijs? Online schattingstools geven je een eenvoudige, snelle en meestal gratis richtprijs voor de verkoop van je woning. Maar zijn deze schattingen wel betrouwbaar? En wat is het gevaar van vertrouwen op dit soort algoritmes?

Hieronder volgt een lijst van de meest gebruikte schattingstools met hun voor- en nadelen.

De meest gekende: Immoweb

Veruit de meest gebruikte tool is die van Immoweb. Hij berekent de verkoopprijs op basis van machine learning of artificiële intelligentie.

In mensentaal: Je geeft het adres van je pand in en preciseert of het om een huis, appartement, villa, studio, bouwgrond, … gaat. Daarna beantwoord je allerlei vragen. Wat is de oppervlakte, heb je een tuin of terras, wat is de staat van het pand? Hoeveel kamers en badkamers zijn er, wat is het bouwjaar en de energieprestaties? Noem maar op. Op basis daarvan geeft de schattingstool je een minimum-, maximum- en gemiddelde prijs. Ook de schattingstool van We Invest werkt met gelijkaardige geavanceerde parameters.

Waar de tool geen rekening mee houdt zijn bepaalde factoren zoals de oriëntering van het perceel. 

Zimmo

Ook Zimmo komt met een tool op de proppen. Deze is opnieuw volledig gratis, maar werkt eenvoudiger. Je hoeft enkel het adres, de oppervlakte, het bouwjaar en de EPC-waarde in te geven om een richtprijs voor je pand te ontvangen. Dit soort vereenvoudigde schattingen is minder nauwkeurig omdat er veel informatie niet in is opgenomen.

Andere platformen

Ook andere platformen zoals Realo schatten je woning online. Vaak bieden ze nog enkele extraatjes zoals de verhuurwaarde schatten of een analyse van de lokale markt. Op deze websites heb je ook betalende diensten. Hoe gedetailleerder je een schatting wil, hoe meer je betaalt. Bij We Invest is een schatting altijd volledig gratis en vrijblijvend.

Betrouwbaarheid

Leuk, die online tools. Ze zijn makkelijk, snel, altijd beschikbaar en vaak gratis. Maar zijn ze wel betrouwbaar?

  • Deze schattingen zijn gebaseerd op vraagprijzen en niet op effectieve verkoopprijzen. makelaars laten ruimte voor onderhandeling op hun vraagprijzen. Als je jouw verkoopprijs berekent op basis van deze prijzen, zal je woning te duur zijn.

  • De tools zijn ideaal voor standaardwoningen en dichtbevolkte gebieden waar vergelijkbare data beschikbaar zijn. Het wordt al minder interessant voor unieke of atypische panden in meer afgelegen regio’s.

  • Als eigenaar ben je nooit helemaal objectief in het omschrijven van je pand, en gelijk heb je! je spendeert er natuurlijk een groot deel van je tijd. Het zorgt er wel voor dat de schatting objectief is opgesteld.

  • Bij de geschatte waarden worden ruime minimum- en maximumprijzen gegeven, waardoor het toch goed is om je pand gedetailleerder te laten bekijken en schatten.

Ook wij raden (net als deze andere tools) aan dat de voorgestelde prijs enkel als vertrekpunt voor een volledig schattingsverslag dient. De werkelijke verkoopprijs zal soms ver boven of onder te online schatting liggen. Het is dus slechts een eerste indicatie en het werk van een expert blijft nodig blijft om een goed zicht op de verkoopwaarde te krijgen.

Je woning gratis laten schatten door een lokale vastgoedexpert ?

Ontvang een gratis schatting!

Verder lezen?