Verplichte renovatie: 7 tips om te besparen op de grootste werken
4 minuten lezen
Léa Léonard 👩🏻💻
Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen
Léa Léonard 👩🏻💻
Specialist in het ontcijferen van vastgoedtermen
Welke premies en subsidies bestaan er om deze verbouwingen betaalbaarder te maken?
In het Vlaamse klimaatakkoord staat dat alle woningen die vanaf 2023 aangekocht worden, gerenoveerd moeten worden wanneer ze niet energiezuinig genoeg zijn. Voor energierenovaties zijn er subsidies beschikbaar die kunnen oplopen tot € 6.400, zoals aangegeven op de website van CallMePower. Maar hoe ga je aan de slag met zo’n grondige renovatie van je huis of appartement?
Renovatie verplicht bij aankoop in Vlaanderen sinds 2023
Het is niet zo dat alle woningen systematisch gerenoveerd moeten worden elke keer dat ze van eigenaar veranderen. Concreet gaat het om elke woning met EPC-waarde E of F, die moeten teruggebracht worden naar minstens niveau D (tussen 300-400 KW/jaar). En dat binnen de 5 jaar na aankoop van de woning.
Om de EPC-waarde van je woning te kennen moet je op zoek gaan naar het EPC-certificaat van je woning. Zo’n certificaat is sowieso verplicht wanneer je je woning verkoopt.
Deze maatregel was aanvankelijk bedoeld om aan te scherpen om een EPC A te bereiken tegen 2040, maar de nieuwe Vlaamse regering is van plan om de maatregel te versoepelen en te stoppen bij de verplichting om een EPC D te bereiken!
Woon je in Brussel? Dan gaat de verplichte renovatie pas vanaf 2033 in.
Wat zal het gevolg zijn van deze verplichting?
Je kan de verplichte renovatie niet vermijden, maar je kan je strategie er wel aan aanpassen:
Voor aankopers: Het belangrijkste effect van deze verplichte renovatie zal zijn dat woningen met een slechte EPC-waarde waarschijnlijk goedkoper zullen worden, in vergelijking met woningen met een goed EPC. Als aankoper kan je dus goede zaken doen indien je een volledige verbouwing ziet zitten. Bekijk onze panden te koop.
Voor verkopers: We raden je af om je woning zelf te verbouwen vooraleer je deze verkoopt. Je zal nooit een meerwaarde kunnen realiseren op korte termijn na een volledige renovatie. Wanneer je je woning dus niet meer zelf wil bewonen, raden we je dus aan om te verkopen.
Hoe kan je de EPC-waarde van je woning verbeteren?
Er is maar 1 antwoord op deze vraag: het renoveren van de energieprestaties van je woning. Zo’n renovatie is vaak duur en tijdrovend, maar dankzij onze tips zal je deze renovatie zonder broekscheuren overleven:
1. Budgetteer de werken op voorhand
Een renovatie kan eng zijn, zeker wanneer je geen overzicht hebt op het volledig kostenplaatje. Budgetteer daarom de hele renovatie op voorhand.
2. Maak gebruik van de premies en subsidies om de renovatie te financieren
Er bestaan heel wat premies en subsidies die je zullen helpen om het kostenplaatje van de renovatie naar beneden te halen. Op de premiezoeker van de Vlaamse overheid vind je een overzicht van alle bestaande subsidies en premies, van alle verschillende overheidsinstanties. Je geniet ook van het verlaagde btw-tarief van 6% wanneer je een verouderde woning verbouwt. Koop je een woning die volledig en ingrijpend moet gerenoveerd worden, dan geniet je van 1% registratierechten!
3. Begin met het dak van je woning
Met een degelijke dakisolatie van je woning kan je maar liefst 35% energie besparen. Je kan het vergelijken met het dragen van een muts in de winter: alle warmte blijft binnenshuis. Om je dak voldoende te isoleren moet je rekenen tussen 50 en 175 euro per m², afhankelijk van je huidige isolatieniveau.
4. Kies een ervaren aannemer
Deze tip lijkt voor de hand liggend, maar vaak kiezen mensen willekeurig of zonder nadenken hun aannemer. Kies je voor de verkeerde aannemer, kan dat op de lange termijn enorme kosten en gevolgen met zich meedragen. Je kan bijvoorbeeld zijn referenties opvragen en een grondige zoekopdracht naar klachten doen.
5. Stem de werken op elkaar af
Bij een verbouwing horen ook bepaalde wettelijke verplichtingen. Zo moet je verplicht overschakelen op dubbel glas wanneer je renoveert. Zorg er dus voor dat je wettelijk in orde bent door de verschillende werken op elkaar af te stemmen.
6. Combineer de renovatie met werken die de waarde verhogen
Naast het inwinnen van comfort en een grote besparing op je energiefactuur kan je er ook voor kiezen om de waarde van je woning te vergroten met de renovatiewerken. Zo investeer je in de toekomst van de planeet, maar ook in de toekomst van je portefeuille!
7. Denk aan de lange termijn
Ook op de lange termijn heeft een renovatie heel wat gevolgen voor je portemonnee. Naast de lagere energiefacturen zal je in veel gevallen ook minder onroerende voorheffing betalen, gedurende een periode van 5 jaar. Daarom raden we je ook aan niet te stoppen bij het minimumlabel D, maar te investeren in een renovatie die je tot minstens niveau A brengt. Het is namelijk al beslist dat elke woning tegen 2050 het energieniveau A+ moet behalen.
Zo, je hebt nu alle tools in handen om deze laatste wetsverandering zonder kleerscheuren te overleven!
Meer advies nodig?
Neem contact op met je vastgoedmakelaar