Vastgoedtrends 2024: Een nieuwe arena voor makelaars

5 minuten lezen

Louise Gournon

Louise Gournon

General Manager We Invest België

In dit artikel onderzoeken we de opvallende trends in de vastgoedmarkt die 2024 zullen kenmerken.

De snelheid waarmee onze sector evolueert maakt het één van de meest uitdagende. Dat zal voor dit nieuwe jaar niet anders zijn. Bepalend blijft echt hoe je op deze evoluties zal reageren. Hier volgen mijn verwachtingen over de vastgoedmarkt en hoe wij als groep hierop zullen reageren.

Wat met die allesbepalende rente?

Wat 2023 ons geleerd heeft is dat die rente nog steeds allesbepalend is. Na lange periodes van zéér lage rentes voelden kopers zich ongemakkelijk bij de sterke stijging van de rentetarieven. De rentebarometer vloog van 1,5 naar 3,8% en men voorspelde onheil voor de vastgoedmarkt. Vooral voor gezinnen die hun eerste aankoop wouden doen, en de investeerders, had die stijging een grote impact.

Voor 2024 zijn de signalen positiever. De ECB voorspelt deze zomer de depositorente te doen dalen. Nu al is de hypothecaire rente gezakt naar 3,3% en de laatste voorspellingen wijzen op een daling naar 3% of zelfs lager tegen het einde van dit jaar. Deze blijven natuurlijk maar net dat: voorspellingen. Daarom moet je je kandidaat-koper goed kunnen begeleiden en moet je creatief kunnen zijn met banken en hypotheekformules om het meest aantal kandidaten aan te trekken.

Een heterogene vastgoedmarkt

De markt is versnipperd geraakt in verschillende segmenten met een zeer specifieke doelgroep voor elk segment. De markt voor de woningen met een slechte EPC evolueert heel anders dan de nieuwbouwappartementen, en deze op hun beurt nog anders dan een modale woning met D-score. 

Er zijn enorme verschillen in prijsevolutie, of zelf in de verkooptijd, tussen het ene en het andere segment. Het is aan ons als makelaar om deze verschillende segmenten te kunnen koppelen aan de juiste kandidaat-koper. Dat doen we door steeds gespecialiseerder te zijn en met steeds betere ondersteunende technologie (zoals bijvoorbeeld de gedragsdata). 

Vastgoedkantoren gaan verder consolideren

Een sterkere concurrentie, hogere verwachtingen van de eindklant en een groeiend takenpakket zijn maar een paar van de oorzaken van de consolidatiegolf die onze sector kent. Kleinere vastgoedkantoren zijn op zoek naar strategische samenwerkingen om hun marktpositie te versterken. 

Door krachten te bundelen met een netwerk als We Invest, kunnen ze efficiënter investeren in marketing en technologie, maar ook uitwisselen met partners in dezelfde situatie. Deze consolidatie zal resulteren in grotere spelers die meer kunnen bieden aan hun cliënten en dus ook een steeds groter marktaandeel zullen opeisen.

Vastgoedkantoren gaan verder consolideren

Energiezuinig wonen rukt verder op

Het energieprestatiecertificaat speelt een cruciale rol bij de verkoop van alle panden, dat weet iedereen ondertussen. Energiezuinige huizen en appartementen ervaren een sterke vraag en kunnen tot zelfs 20% duurder zijn dan die met een EPC D. We merken dat deze hogere vraagprijzen niet afschrikken, omdat het over kwalitatieve, duurdere woningen gaat met kopers die minder afhankelijk zijn van leningen en dus ook renteschommelingen.

Investeerders springen weer op de kar

De renteverhoging was fataal voor het investeerderssegment in 2023. In 2024 verwachten we echter dat deze langzaam terug hun weg naar vastgoed zullen vinden. Investeerders zijn op zoek naar veilige beleggingen na de turbulente tijden op de financiële markten.

Een interessante huurmarkt waar het aanbod volledig ontoereikend is voor de vraag zal de investeerders zeker kunnen aantrekken. Dit in combinatie met een normalisatie van de rentevoeten zien we dus positieve signalen over de terugkeer van investeerders naar de markt. Enkel een nieuwe staatsbon zou hier potentieel roet in het eten kunnen gooien. 

Investeerders springen weer op de kar

Het blijft afwachten of de nieuwbouwmarkt zal herstellen

Projectontwikkelaars zijn in de perfecte storm terechtgekomen van hogere rentevoeten en stijgende bouwkosten in combinatie met hoge verwachtingen op vlak van afwerking en energiezuinigheid. Dat zet druk op de al slabakkende winstmarges. De vraag blijft of de interesse van investeerders snel genoeg zal aanwakkeren om de verkoop opnieuw op niveau te krijgen of deze eerder in 2025 zal normaliseren.

Meer technologie in iedere vastgoedtransactie

Van het gebruik van AI voor de schatting tot geavanceerde data-analyse om trends op te merken: Technologische innovaties spelen een cruciale rol in het stroomlijnen en verbeteren van het volledige transactieproces. Technologie versnelt het zoekproces van de kandidaat-koper en geografische beperkingen verminderen. 

Deze toenemende digitalisering en integratie van technologie versterken niet alleen de efficiëntie, maar dragen ook bij aan een meer transparante en toegankelijke vastgoedmarkt voor alle betrokken partijen. De integratie hiervan betekenen echter een enorme uitdaging voor de kleinere spelers. Die dreigen achterop te geraken.

Meer technologie in iedere vastgoedtransactie

Zullen de prijzen sterker staan?

De rentevoeten zorgen ervoor dat er meer kopers zich op de markt wagen. Die verandering aan de vraagkant zal zich vertalen in prijsstijgingen. Deze zullen niet universeel zijn (denk aan woningen met een slechte EPC), en zullen traag zijn. We verwachten een normalisatie naar een gezonde groei van 2-3%.

Wat moet je onthouden van deze voorspellingen?

  • De vooruitzichten voor 2024 wijzen op een positieve evolutie van de vraagkant, door de verwachte daling van de rente. 

  • Investeerders zullen naar verwachting terugkeren naar de vastgoedmarkt, zij het voorzichtig. Ze komen terecht in een vastgoedmarkt die heterogeen is, met verschillende segmenten. 

  • De nieuwbouwmarkt in het bijzonder zal nog steeds voor uitdagingen staan. 

Een markt met uitdagingen, alsook hogere concurrentie en steeds meer technologie, zal ervoor zorden dat de consolidatie nog verder zal versnellen. Grotere kantoornetwerken zoals We Invest kunnen efficiënter investeren en mooie synergieën uitbouwen tussen de kantoren.

We Invest is een innovatief netwerk van makelaars. Samen met onze zelfstandige kantoorbestuurders gaan we vastgoed anders bekijken door de mens opnieuw centraal te stellen in de vastgoedtransactie. We bieden onze kantoren een toolbox aan dat zich richt op technologie, coaching en (digitale) marketing, zodat ze ze tijd kunnen winnen en hun bedrijf sneller kunnen laten groeien.

Meer over ons

Verder lezen?

Opnieuw een jaar vol groei voor We Invest

5 minuten lezen

2023 was een jaar dat bol stond van uitdagingen, maar ook van veel vreugdevolle momenten van samenhorigheid. De ontwikkeling van nieuwe tools, de vele opleidingen en het feit dat ons team opnieuw fors is uitgebreid, getuigen allemaal dat we bijzonder fier mogen zijn op wat we in 2023 hebben verwezenlijkt.

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen

Hoe helpt We Invest zijn kantoren groeien?

4 minuten lezen

We Invest is het snelst groeiende vastgoednetwerk van België, met 10 extra kantoren in 2023. En toch is de kans groot dat je nog maar weinig over ons hebt opgevangen: We Invest is vooral actief in Brussel en Wallonië. Maar hoe wil We Invest zich ook op de Vlaamse markt ontwikkelen?

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Julien Van Nuffel 👨‍💻

Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen