Hoe ga je om met deze vrij nieuwe vorm van vastgoed aan- en verkoop? En vormt dit een bedreiging voor vastgoedmakelaars?
Je hebt vast al gehoord over online biedplatformen, zoals Biddit en Bidimo, waar je vastgoed op een heel andere manier kan aanbieden. Op zo’n platform kunnen notarissen en makelaars panden delen waarop kandidaat-kopers meteen kunnen bieden.
Over welke platformen gaat het?
De grootste naam is natuurlijk Biddit, het platform van Fednot, de federatie van notarissen. Daarmee kunnen notarissen woningen, opbrengsteigendommen of gronden aanbieden aan kandidaat-kopers via het systeem van openbare verkoop. Het grootste voordeel van dat systeem is dat de prijs volledig door de markt bepaald wordt. Een nadeel daarentegen is dat de verkoper altijd het hoogste bod moet aanvaarden en de verschillende biedingen niet kan vergelijken op basis van kredietwaardigheid of andere zaken. De verkoper kan wel de veiling helemaal weigeren als de biedingen niet aan zijn verwachtingen voldoen.
Daarnaast bestaat ook Bidimmo, waar ook vastgoedmakelaars hun panden te koop kunnen zetten. Via dit platform moet je je niet houden aan de regels voor de openbare verkopen, de verkoper van het goed kan alle biedingen vergelijken en kiezen welk bod hij aanvaardt.
Er bestaan ook een steeds groter aantal concurrerende platformen dan bovenstaande.
Lees de kleine letters goed
Vooraleer je zelf begint je panden op dit soort platformen te publiceren, is het belangrijk om het juridisch kader goed te kennen. De platformen zijn vrij nieuw op de markt en worden daarom nog niet door iedereen als juridisch waterdicht gezien. Vooral over Bidimmo is al veel inkt gevloeid. Het is daarom dat het CIB het platform nog niet ondersteunt, terwijl de Franstalige tegenhanger Federia dat wel doet.
Het belangrijkste juridisch struikelblok is dat een verkoper volgens de wet biedingen niet mag gebruiken om kandidaat-kopers tegen elkaar uit te spelen. Het publiceren van de prijs kan daar dus haaks op staan.
Moet ik me bedreigd voelen als vastgoedmakelaar?
In 2021 zal ongeveer 3% van de woningverkopen in België via Biddit verkocht worden, maar het is vooral de groei van dat cijfer dat zorgwekkend is. Het is daarom dat je nu al moet analyseren of dit soort platformen voor jou een bedreiging is…
Het blijft momenteel wachten op een sluitend juridisch advies, het is waarschijnlijk daarom dat Bidimmo op dit moment maar een 40-tal panden over heel België genoteerd heeft staan.
Daarnaast is Biddit wél een concurrent om in te gaten te houden. Het platform vertegenwoordigt nu al 80% van de openbare verkopen. Aangezien enkel notarissen op het platform actief kunnen zijn, is het dus een belangrijke concurrent geworden voor vastgoedmakelaars.
Hoe concurreer je met dit soort platformen?
Jouw grootste kracht als vastgoedmakelaar is dat je commercieel advies kan verstrekken aan de verkoper. Je kan hem met andere woorden helpen bij de keuze van het beste bod. Dit terwijl een notaris enkel een administratieve en juridische rol heeft. Dat heel menselijke en persoonlijk advies is goud waard voor de eindklant, en is jouw sterkte als makelaar.
Jouw advies kan het verschil betekenen
Die adviserende en persoonlijke rol kan je nog meer in de verf zetten bij je prospectie als je inzet op digitalisering en automatisering. Zo heb je meer tijd voor je klant, kan je hem beter begeleiden, en zorg je voor een hogere verkoopprijs. Dat advies op maat kan doorslaggevend zijn bij de keuze tussen een online verkoop via Biddit of via een makelaar. Laat je daarom helpen bij de snelle digitalisering van de makelaardij door gebruik te maken van onze digitale tools en automatisering, zo bespaar je elke maand maar liefst 45u.Â
Meer over ons