Aanpassing in de registratierechten: welke impact heeft dit op jouw vastgoedkantoor?
5 minuten lezen
Julien Van Nuffel 👨‍💻
Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen
Julien Van Nuffel 👨‍💻
Marketingexpert voor vastgoedprofessionals in Vlaanderen
Een fiscale hervorming zorgt historisch gezien altijd voor gedragseffecten van kopers op de vastgoedmarkt. Maar hoe zorg je ervoor dat jij als vastgoedmakelaar kan profiteren van deze verandering?
Aanpassing in de registratierechten: welke impact heeft dit op jouw vastgoedkantoor?
Een fiscale hervorming zorgt historisch gezien altijd voor gedragseffecten van kopers op de vastgoedmarkt. Maar hoe zorg je ervoor dat jij als vastgoedmakelaar kan profiteren van deze verandering?
Registratierechten opnieuw hervormd in Vlaanderen
Het is beslist: In Vlaanderen zal je vanaf 1 januari 2022 maar 3% registratierechten betalen op de aankoop van je eerste woning. Zo betaal je voor een woning van € 250.000, nu € 7500 minder belastingen. Op die manier maakt Vlaanderen het voor starters iets makkelijker om hun eerste woning aan te kopen.
Bij de hervorming van de registratierechten hoort ook het verhogen van de registratierechten op een tweede onroerend goed van 10 naar 12%. Zo wil de Vlaamse regering de stijging van de vastgoedprijzen afremmen en vermogenden meer belasten wanneer ze een extra pand aankopen.
Het effect van de verlaging
Enerzijds zullen potentiële eerste aankopers hun acquisitie uitstellen om te profiteren van het gunstigere regime in 2022. Anderzijds kan het ook voor gezinnen die al een woning hebben de trigger zijn om hun huidige woning te verkopen en een andere woning aan te kopen, nu dat fiscaal aantrekkelijker is en de rentetarieven laag staan.
De impact van de verhoging
Volgens een enquête van de Nationale Bank beschikt maar liefst 20% van de bevolking een tweede onroerend goed, gaande van een garage tot tweede verblijf. En het is net deze groep die getroffen zal worden door de verhoging van de registratierechten.
Enerzijds zijn de vastgoedinvesteerders benadeeld die een extra pand plannen aan te kopen om opbrengst te genereren. Zij zullen hun aankoop versnellen tot vóór januari 2022. Na de verandering is het mogelijk dat investeerders eerder zullen opteren voor patrimoniumvennootschappen dan rechtstreeks te investeren, om zo de hogere registratierechten te omzeilen. Een andere optie is dat ze voor nieuwbouwprojecten kiezen met het gunsttarief van 6% btw.
Maar ook tweedeverblijvers worden bestraft door deze stijging. Vastgoedkantoren in bepaalde regio’s van ons land waar veel tweedeverblijvers tot aangetrokken worden, zoals de kust, zullen deze verandering snel voelen in de komende weken. Ook hier zullen heel wat mensen hun aankoop versnellen, zodat ze nog kunnen genieten van het huidige regime. Anderzijds zal de vraag naar een tweede verblijf naar het einde van het jaar waarschijnlijk afnemen aangezien die aankoop dan hoger belast wordt.
Inpikken op veranderingen
Het staat vast dat deze aanpassing een grote impact zal hebben op de vastgoedmarkt. Wat nog niet duidelijk is, is de snelheid van de gedragsverandering bij zowel kopers als verkopers. Als de afgelopen maanden een voorbode kunnen zijn, kan dit nog eens een verhoging van het aantal transacties gaan betekenen.
Maar hoe profiteer je als makelaar van dit soort veranderingen? Eerst en vooral is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn over dit onderwerp. Daarnaast is het moeilijk om tegelijk jurist, marketeer, accountant en IT’er te zijn… Maar jouw job als makelaar vergt dat wel! Lees hier hoe Sarah van We Invest Antwerpen met onze ondersteuning en coaching kon groeien.
Ontdek We Invest